Undvik fallgroparna när du hyr ut din bostad

Här är expertens bästa tips innan du hyr ut bostaden.
Här är expertens bästa tips innan du hyr ut bostaden.
Att hyra ut bostaden medan man är utomlands är ett populärt sätt att dryga ut semesterkassan. För att inte komma hem till några överraskningar reder vi ut vad du bör tänka på gällande hemförsäkringen.

Allra först måste du få tillstånd att hyra ut din lägenhet från din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Ansök i god tid och be att få tillståndet skriftligt. Har du ett eget hus behöver du inte fråga någon om lov.

Oavsett vilken sorts bostad du hyr ut, bör du:

  1. Kolla försäkringsskyddet
    Du ska kräva att din hyresgäst har en egen hemförsäkring. Stäm också av med ditt eget försäkringsbolag om hur ditt försäkringsskydd gäller. När man hyr ut i andra hand finns det en hel del begränsningar och undantag. Om du till exempel hyr ut ett hus och det börjar brinna så är det din försäkring det går på. Men om hyresgästen är vårdslös i ditt hus och orsakar en skada så täcks den inte av din försäkring. Om du hyr ut via en förmedling så kom ihåg att kolla om de har någon försäkring.
  2. Gör en inventarieförteckning
    Om du hyr ut möblerat är det bra att göra en inventarieförteckning som både du och hyresgästen skriver under. Att fotografera och filma bostaden före uthyrningen är också ett tips för att undvika tvister efteråt. Ta bort värdefulla föremål och saker som betyder mycket för dig.
  3. Ta ut en deposition
    Låt din hyresgäst betala en deposition. Det är bra att ha om något går sönder. Om du måste använda din försäkring till att laga något så kan du betala självrisken med depositionspengarna. Och så slipper du tjafs om småskador och repor.

Glöm inte att se över ditt brandskydd så att dina gäster får en trygg vistelse hos dig. Kontrollera batterierna i brandvarnarna och informera om var brandsläckare och brandfilt finns, om olyckan skulle vara framme.

Vill du få fler tips om vad du ska tänka på när du hyr ut din bostad kan du besöka Länsförsäkringar Stockholms webbplats.

Robin Sivebro
Länsförsäkringar Stockholm

Fler tips och rekommendationer från oss på Länsförsäkringar Stockholm hittar du här.

Denna artikel är en annons med innehåll från Länsförsäkringar Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.