Vinterkörning och säkerhet

Nermin Orhan på Länsförsäkringar Stockholm.
Nermin Orhan på Länsförsäkringar Stockholm.
Vintern är snart här och med den snö, is och hala vägar. Dina kunskaper som bilförare kommer testas. Här är några tips så att du och din bil är rustade inför vintern.

Sämre väglag och dålig sikt kräver större uppmärksamhet och längre avstånd mellan fordonen. Lätta på gaspedalen, och utrusta dig även för det oväntade.

Varma kläder, ficklampa och reflexvästar är bra ifall du blir stående på vägen i kyla och mörker. Ha gärna en folielåda med värmeljus och tändstickor eller tändare i bilen så att du kan få lite värme medan du väntar på hjälp om du fått motorstopp på en enslig väg. Snabb energi som kex och russin är bra mellanmål att alltid ha i bilen.

Snökedjor kan också vara till stor hjälp om du kört fast. Tänk på att du bör öva i förväg så att du säkert kan använda dem i ett akut läge.

En viktigt del i det förebyggande är att bilen också är rätt utrustad för den kyliga väderleken. Därför bör du alltid, i god tid innan kylan slår till, ha koll på bilens utrustning.

  • Se till så att du har rätt frostskydd i kylaren. Se även till att du har frostskydd i spolarvätskan. Är du osäker på vilket frostskydd eller spolarvätska du ska köpa kan du alltid fråga på bensinmacken eller verkstaden.
  • Kontrollera att batteriet i bilen är ok. Ett undermåligt batteri tål kyla sämre och risken för motorstopp och haverier ökar. 
  • Titta en extra gång så att din bil är utrustad med varningstriangel.
  • Kolla så att alla is-och-snö-undanröjande-verktyg finns på plats såsom isskrapa (gärna flera stycken) och skyffel.
  • Bogserlina och startkablar är bra att ha.

Den bästa bilkörningen på halt väglag är den som fokuserar på att förebygga olyckor.

Nermin Orhan
Länsförsäkringar Stockholm

Här hittar du mer tips om säkerhet i vintertrafiken!

Denna artikel är en annons med innehåll från Länsförsäkringar Stockholm och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.