Jag vill kunna freda min butik från tjuvar

Hemköp Upplandsväsby
Tomas Lindborg strider för tryggare matbutiker.
Hemköp Upplandsväsby
Tomas Lindborg har två butiker och önskar att polisen fick mer resurser.
Tomas är en av många handlare bakom initiativet Tryggare Matbutiker. Han vill skapa en trygg arbetsmiljö för sina anställda. Men han jobbar i motvind.

– Jag vill ha hjälp att freda min butik från folk som stjäl. Nu får jag inte avvisa någon, en matvaruaffär är en offentlig lokal.

Hemköpshandlaren Tomas Lindborg har två butiker i Hässelby och Upplands Väsby. Han be- rättar om problemet som han delar med många handlare:

– Det är svårt att få resurser till att skydda min butik från tjuvar, det stökar till det lite.

Tomas har ett konkret exempel. För en tid sedan identifierade han via en film från övervaknings- kameran några som varit inne och stulit kött. När samma tjuvar kom tillbaka dagen efter kände sig Tomas nödd att ingripa. Han låste in sig med dem på kontoret i väntan på polisen.

– När polisen kom fick jag en rejäl utskällning av dem, med hot om att jag kunde bli anmäld och straffad för olaga envarsgripande *. Det är eländigt, och klart att man misströstar. Lagen stödjer tjuvarna, inte mig som vill ha en trygg arbetsplats för mina medarbetare.

Tomas anser att han och många handlare med honom skulle vara hjälpta av ett lagstöd i form av ett tillträdesförbud.

– Då skulle jag kunna avvisa dem som jag vet är i butiken för att stjäla. I dagens läge kan den som stjäl bara promenera ut med de varor den har stulit. Detta är katastrofalt!

Tomas poängterar att han inte tillhör de värst drabbade, att det finns handlare i mer utsatta områden som måste slå igen på grund av upprepade stölder och trakasserier. Att polisen inte har tillräckliga resurser att åtgärda snatterier är inte bara ett problem för den enskilda butiken utan för hela samhället menar Tomas.

– Snatterier är ju ofta ingångsyrket till tyngre brott, det ligger en hel del i uttrycket att det börjar med en knappnål och slutar med en silverskål.

En annan åtgärd som Tomas tror mycket på är så kallade jourdomstolar, som kan döma ut straff direkt.

–Som det är nu kan det ta två år innan domen faller för en snattad chokladkaka.

Tomas har varit med om att driva initiativet Tryggare Matbutiker.

– Nu börjar det pratas om säkerhet i butik bland ledare och politiker, säger Tomas och tillägger:

– Men vi vill ha handling och inte bara snack.

Du kan visa ditt stöd för livsmedelsbutikernas kamp för minskad brottslighet i butik. Gå in på www.tryggarematbutiker.nu och skicka kärlek till din butik. För var- je skickat hjärta skänker Livsmedelshandlarna tio kronor till Brottsoffer- jouren.

* Envarsgripande är det svenska juridiska begreppet för den rättighet som envar (det vill säga vem som helst) har att i vissa speciella situationer gripa personer som har begått brott.

Fakta

TRYGGARE MATBUTIKER

 

Målet med Tryggare Matbutiker är att skapa just det – tryggare matbutiker. Bakom initiativet står föreningen Livsmedelshandlarna med drygt 800 anslutna handlare från ICA, Hemköp, Matrebellerna, Tempo, Handlar ́n, Näradej och Matöppet. Gemensamt för dem alla är att de drivs av människor med ett stort och nära engagemang
i butiken och det lokalsamhälle som butiken verkar i.

Denna artikel är en annons med innehåll från Livsmedelshandlarna och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.