Byt område
Hela den här artikeln är en annons
Ica Kvantum Liljeholmen har både vinbar och mjölkautomat.
Juicebar, mjölkautomat och en stor lunchbuffé drar besökare till Ica Kvantum.

Matbutik 2.0 – med vinbar och mjölkautomat

Annons I butikens mjölkautomat fyller man på gårdsmjölk. Delibarens vinprovningar har blivit en succé liksom de färskpressade dryckerna från juicebaren. I takt med att trendkänsliga invånare flyttat till Liljeholmen har gallerians mat- och restaurangutbud förnyats.

Det är lunchtid i Liljeholmstorgets galleria och från Ica Kvantums matbuffé hämtar kunder gremolatabakad torsk, Texas chili con carne eller borstj. Varje vecka säljer butiken 1,7 ton färdiglagad mat i lösvikt.

− Folk vill ha snabb hjälp med vad de ska äta till middag och lunch. Samtidigt ska det vara gott och vällagat. Vår försäljning av färdiglagad mat har vuxit med 40 procent per år på senare tid, berättar Mikael Ekberg, försäljningschef för färskvaror på Ica Kvantum.

Mikael Ekberg på Ica Kvantum Liljeholmen.

Mikael Ekberg visar ölsortimentet på Ica Kvantum i Liljeholmen.

90 sorters vin

Tillagningen är även ett sätt att tillvarata varor vars datummärkning är på väg att gå ut. Efter att ha hämtat sin mat kan gästerna äta i baren ”Station Bar Bistro”, där det även serveras vin.

− Vi har 90 sorters vin till försäljning på glas till priser på allt från 50 till 600 kronor. Tillsammans med importörer ordnar vi regelbundet vinprovningar som brukar vara väldigt populära, säger Mikael Ekberg.

Öldrickare kan botanisera i butikens bestånd av cirka 130 olika ölsorter. Blir man osäker kan man pröva medarbetaren Jockes tips som finns på en egen hylla.

Stark köpkraft

Det har flyttat in nya befolkningsgrupper i och kring Liljeholmen. Ofta är det singelhushåll och personer i 30- till 50-årsåldern med stark köpkraft. En stor andel är miljömedvetna och i linje med utvecklingen vill Ica Kvantum skapa en känsla av saluhall.

”Vissa köper en mjölkflaska för att ge bort.

I ett hörn vid mejerivarorna finns här sedan ett halvår tillbaka en automat med ekologisk mjölk från gårdarna Yttereneby, Ullberga och Nibble i Södermanland.

Ica Kvantum Liljeholmen erbjuder mjölkautomat och vinbar.

Mjölken fylls på i återvinningsbara flaskor, berättar Malin Nyberg som är mejeriansvarig.

− Det är många som uppskattar det. Vissa köper en mjölkflaska för att ge bort. I julas var det vissa som köpte gårdsmjölk och gav som kalaspresent tillsammans med pepparkaksdeg, berättar Malin Nyberg som är mejeriansvarig.

Följ Liljeholmstorgets Galleria på Facebook för nyheter och erbjudanden.

Drickbara måltider

Butiken har sedan länge ett stort sortiment av veganska produkter. För att tillgodose alla som inte äter kött satsar man på att erbjuda många proteinrika alternativ som ägg, kvarg och bönpasta.

I affärens juicebar står William Holmström denna dag och blandar till juicer, citron- och ingefärsshots samt en rå avocadosoppa.

− Den består av avocado, mynta, persilja, spenat, citron och baobabpulver. I smaken påminner den om guacomole. Allt fler har insett att man kan dricka en måltid i stället för att äta fast föda, säger han.

I likhet med grannen Willys vill Ica Kvantum även erbjuda alla basvaror för livsmedel, chark och badrumsartiklar.

William Holmström på Ica Kvantum i Liljeholmen.

Allt fler efterfrågar drickbara måltider som William Holmström blandar till.

Hälsosam mix

Andra exempel på hur miljömedvetenhet präglar utbudet är Fair & Eco som säljer leksaker och barnkläder till konsumenter som vill undvika miljögifter, samt Wayne´s coffee som KRAV-certifierat.

Hälsotrenden är även märkbar i restaurangutbudet där Noodle Mama och vietnamesiska Vina Fresh är två nytillskott.

Hos Noodle Mama på gatuplanet mixar gästerna sin egen bowl med nudlar, olika former av protein och såser med asiatiska kryddor.

Vina Fresh på tunnelbaneplanet ångkokar råvarorna och har som motto ”mer grönsaker i vardagen och mindre fetthalt”.

Här finns allt du behöver veta inför ett besök i Liljeholmstorgets galleria.

Här planeras för fler bostäder, butiker samt biograf

I Liljeholmen med omnejd bor en högre andel unga i åldern 25–44 år än genomsnittet. Här bor fler med eftergymnasial utbildning och köpkraften väntas växa mer än på andra ställen.

2016 vann Liljeholmstorgets galleria pris som bästa stadsdelscentrum i Stockholm.  Fem år i rad har gallerian vunnit priset som bland annat mäter om atmosfären är trivsam.  Enkätundersökningen är gjord av det oberoende konsultföretaget Evimetrix.

Liljeholmstorgets galleria har 94 butiker samt service som gym, vårdcentral och olika typer av specialistvård. Det finns planer på att överdäcka spårområdet, vilket kan ge plats för
nya bostäder, butiker, kontor, biograf, hotell, bibliotek och restauranger.

Källa: Citycon

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Liljeholmen • Älvsjö Gröndal • Hägersten

Brott

Per-Åke tog upp jakten på tjuven

Morgonkollen

Bostadspriserna uppåt

Sport

Tre Kronor hyllades på Sergels torg

Bostad

12000 bostäder i Farsta och Sköndal försenade

Sport

Landeskog: ”Vi ses på Sergels torg”

Morgonkollen, söndag
Morgonkollen

Helikopterjakt efter skottlossning i Rinkeby