”Vi vill visa upp Haninges entreprenörer”

"Vi vill lyfta Haninge och visa vad som finns här!" säger Sandra Mathisson.
"Vi vill lyfta Haninge och visa vad som finns här!" säger Sandra Mathisson.
Port 73 storsatsar på att lyfta lokala företagare och hjälpa dem hitta nya kunder. I den tillfälliga pop up-butiken säljs allt från konst till lokalproducerade mejerivaror och honung.

Port 73, med 38 butiker och restauranger, har fått tillökning och under våren öppnat upp Pop Up 73 – en butik med saker gjorda av Haningeborna själva. Själva popup-butiken är cirka 9 kvm och specialbyggd mitt inne i gallerian. I den tillfälliga butiken kan man köpa alltifrån konst till lokalproducerad ost och honung.

Hur kom projektet till?

– Vi ser på våra besökare som våra grannar och vi funderar hela tiden över hur vi kan göra livet enklare och härligare för dem, berättar Sandra Mathisson som är marknadschef på Port 73 och initiativtagare till projektet. Nu vill vi lyfta upp och exponera våra duktiga entreprenörer som finns här lokalt.

Vi ser på våra besökare som våra grannar och vi funderar hela tiden över hur vi kan göra livet enklare och härligare för dem

I Haningeområdet finns det nästan 10 000 registrerade företag. Sandra Mathisson hoppas dels att popup-butiken ska ge Haningeborna en möjlighet att upptäckta de lokala entreprenörerna och dels i förlängningen hjälpa entreprenörerna att nå ut till nya kunder, samtidigt som folk besöker Port 73 på Nynäsvägen 21.

Hon menar att det är viktigt att lyfta vad Haninge har att erbjuda.

– Vi vill visa att det finns en entreprenörsanda och vi vill tala om att det går att köpa lokalproducerade saker, säger hon.

Hur valde ni ut de som nu ställer ut?

– Vi började med att gå ut med ett inlägg på Facebook, en efterlysning om att vi sökte lokala entreprenörer. Man fick anmäla sig själv eller ge tips.

Gensvaret var stort.

– Vi fick många svar, sedan var utmaningen att skapa en bra mix i butiken med en bredd som kunde tilltala många.

Nu har ni kört pop-upen några helger, hur har det mottagits av era kunder?

– Det har mottagits jättebra, både av kunder och entreprenörer. Framförallt på sociala medier, det delas och kommenteras vilket fint och bra initiativ. Det här blir ju som en extra butik under en begränsad tid, som adderar ett stort värde till oss som centrum.

Hur ser du på er roll i det lokala samhället?

– Jag tycker den är jätteviktig. Vi vill stärka vår lokala förankring, vi vill skapa en plats där man vill tillbringa sin lediga tid. Då måste vi både följa trender och själv ta initiativ men också ta reda på vad våra kunder vill ha. Dels gäller det vilka typer av butiker och restauranger man önskar sig, men en handelsplats är mer än bara butiker.

Passa på att handla nära och lokalproducerat och stötta samtidigt Haninges lokala entreprenörer. Pop Up 73 har öppet fram till den 10 juni.

Susanne Cederlund, konstnär, 26–27/5 kl 12:00–16:00.
Susanne hatar Jante men älskar färg. Som ung kände hon sig osäker i sitt skapande och därför blir hon nu extra glad om hon kan inspirera unga att skapa och tro på sig själva. Hon målar alltid i köket till de senaste hitsen på hög volym. Vill du ha konst som inte ber om ursäkt är du välkommen att besöka henne i Pop Up 73.
Familjen Wallin, Peretz och Carlsson, Gårdsmejeriet Sanda, 2–3/6 kl 12.00–16.00.
Gårdsmejeriet Sanda är ett familjeföretag med grundaren Inger Wallin, dottern Tove, svärsonen Ben och maken Bengt. Från början ystade Inger hemma i köket med hjälp av 10-litersdunkar mjölk från en närliggande gård. Tillsammans hjälps de nu åt att röra i grytor, sköta ekonomin och hjälpa kunder i butiken att få tag på hemmagjord och närproducerad ost. Alla ostar är döpta efter platser i Haninge.
Katja Göller, biodlare, 9–10/6 kl 12.00–16.00.
Katja Göller startade företaget Borghults Honung efter en biodlarkurs för åtta år sedan. Allt började med en vilja att ta tillvara på vad naturen kan ge. Numera har hon honung i allt – till och med kaffet. Hon liknar jobbet vid bra ledarskap och menar att det är viktigt att hjälpa bina men också låta dem bestämma själva över det de kan bäst.
Denna artikel är en annons och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.