I Solna ska ingen fastna i utanförskap

Pehr Granfalk, Moderaterna i Solna
Pehr Granfalk, Moderaterna i Solna
Antalet familjer som lever på bidrag minskar för varje år och Solna
är den kommun i Stockholms län som har lägst bidragsberoende. Moderaterna har som målsättning att fortsätta stötta människor till egen försörjning.

Solna är en av de kommuner som har lägst utanförskap och som är bäst på att hjälpa människor till egen försörjning. Varje år går allt fler solnabor från bidrag till jobb och i Solna är man särskilt bra på att få ungdomar och utrikes födda i arbete. Det händer till och med att arbetslösheten bland ungdomar är lägre än den totala arbetslösheten, vilket är unikt.

– För oss moderater är arbetslinjen central. Alla människor växer när de kan försörja sig själva och forma sina egna liv. Att få vara en del av ett sammanhang och bidra till samhället skapar sammanhållning. Det är grunden för ett hållbart samhälle, säger Pehr Granfalk (M), kommunstyrelsens ordförande.
-Jobben blir fler när företag kan växa och anställa. Därför vill Moderaterna i Solna fortsätta jobba för ett bra företagsklimat. Solna har utsetts till Sveriges näringslivsvänligaste kommun tio år i rad och nyföretagandet är alltid högt i staden. Att jobba med näringslivsklimat och främja tillväxt är viktigt för att bryta utanförskap.

Succé för Solnamodellen

– Att jobben blir fler innebär att fler solnabor kan försörja sig själva och att staden aktivt kan jobba med att matcha människor mot den lokala arbetsmarknaden. Så hjälper vi fler från bidrag till jobb. I Sverige kan det ta år för människor att få jobb genom arbetsförmedlingen, medan snittiden till egen försörjning för en solnabo som deltar i Solnamodellen är ett par månader, fortsätter Pehr Granfalk (M).

Genom Solnamodellen har en metod utvecklats som med individuella insatser matchar arbetslösa mot jobb som passar. God kännedom om den lokala arbetsmarknaden resulterar i att Solna matchar ut två av tre deltagare i arbete.

Stötta människor till egen försäljning

Nu vill Moderaterna ta nästa steg och lovar att Solna ska bli en av Sveriges bästa kommuner på att få ut långtidsarbetslösa i arbete. Människor som hamnat långt från arbetsmarknaden har många gånger svikits av samhället och behöver extra stöd. I moderaternas Solna ska kommunen alltid hjälpa människor när de behöver det som mest.

2017 startade Solna stad tillsammans med arbetsförmedlingen ett pilotprojekt med syftet att hjälpa långtidsarbetslösa solnabor att komma ut på arbetsmarknaden. Under 2017 fick 71 procent av deltagarna egen försörjning. Kunskaperna från projektet har resulterat i en effektiv metod för att hjälpa långtidsarbetslösa och nu vill vi göra arbetet mot långtidsarbetslöshet permanent.

Läs mer på Moderaternas hemsida.

Denna artikel är en annons med innehåll från Moderaterna Solna och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.