Siv Johansson och Ewa Söderberg är mäklare på Bjurfors Sollentuna.
Siv Johansson och Ewa Söderberg tror på fortsatt stark efterfrågan på bostäder i området.

”Här får man mycket bostad för pengarna”

Annons 

I ungefär 30 år har Siv Johansson varit fastighetsmäklare i sin hemkommun Sollentuna. Här har bostadsmarknaden blivit hetare eftersom allt fler söker bostad i en vid radie kring Stockholm.
– Familjer som bosätter sig i Sollentuna är bara att gratulera, säger hon.

Priserna på villor och bostadsrätter i Sollentuna har stigit stadigt under hela 2000-talet med undantag för en period kring finanskrisen 2008. 2016 var inget undantag. 44 000 kronor var genomsnittspriset per kvadratmeter på bostadsrätter i Sollentuna i december 2016. Priset steg med cirka 19 procent under det senaste
året enligt Svensk Mäklarstatistik.

Fastighetsmäklarna Siv Johansson och Ewa Söderberg på Bjurfors Sollentuna noterade en något avvaktande marknad under 2016. Den 1 juni förra året infördes amorteringskrav för alla som tecknar bostadslån som överstiger hälften av köpeskillingen.

– Många ville passa att sälja innan amorteringskravet trädde i kraft och då steg utbudet. Samtidigt var många köpare lite avvaktande, säger Ewa Söderberg.

30 års erfarenhet

Siv Johansson har bott i Sollentuna sedan 1970 och sedan ungefär 30 år tillbaka har hon varit fastighetsmäklare här.

– Mina år som mäklare har gett mig god människokännedom och en enorm respekt för människors livssituation. Det är väldigt många parametrar inblandade i en bostadsaffär och vi vill förmedla rätt hus till rätt köpare. Den som köper ett renoveringsobjekt ska helst ha snickarbyxor på sig redan på visningen, säger hon.


Här kan du läsa mer om vad Bjurfors Stockholm erbjuder.


Ewa Söderberg började som fastighetsmäklare för fyra år sedan efter att tidigare ha drivit ett homestyling-företag. Hon är glad över sitt yrkesval och uppskattar särskilt alla möten med människor i olika skeden av livet.

Gratulerar nyinflyttade

Siv Johansson är en varm förespråkare för att bo i Sollentuna. ”Sollentuna – framtidens kommun” har blivit något av ett personligt mantra för henne.

– Familjer som bosätter sig i Sollentuna är bara att gratulera. Man får mycket bostad för pengarna jämfört med mer centrala områden. Samtidigt har vi bra kommunikationer och närhet till vatten och natur.

Flera bostadsområden har tillkommit i Sollentuna på senare år och nya är på väg att växa fram till exempel vid Häggvik Strand och runt Väsjön. En tendens på marknaden är att spekulanterna söker i en allt större radie kring Stockholm.

Siv Johansson och Ewa Söderberg tror att det finns förutsättningar för fortsatt stigande bostadspriser.
– Det finns en stark efterfrågan men sedan beror det på hur räntorna, arbetsmarknaden och annat utvecklas, säger Ewa Söderberg.

Kritisk mot barriärer

Politiska regleringar har skapat en inlåsningseffekt på bostadsmarknaden, anser Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors Stockholm. För att öka rörligheten har regeringen beslutat att för en tid slopa taket för uppskov som tidigare låg på 1,45 miljoner kronor. Men enligt reglerna måste man betala en ränta i form av en löpande skatt på det uppskjutna beloppet som för närvarande ligger på ungefär den dubbla boräntan. Pontus Kopparberg anser att den skatten borde tas bort för att minska barriärerna att flytta.

– Vi är inne i en massiv regleringsfas med amorteringskrav och banker som ställer hårda krav. Genom skuldkvoter får du bara låna ett visst antal gånger mer än din nettoinkomst”, säger Pontus Kopparberg.

”Käppar i hjulet”

På hyresrättsmarknaden har parterna gradvis enats om lägesfaktorns betydelse och att hyrorna ska vara högre i innerstan. Ytterligare marknadsanpassning behövs, menar Pontus Kopparberg.

– I dag sätter bostadsbristen käppar i hjulet för många företag som behöver rekrytera. Man skulle kunna låta byggbolag ta ut marknadshyror för nyproducerade hyresrätter. Det finns ett kundunderlag för det och det stimulerar byggandet av hyresrätter.

Genom att  lägenheterna kommer ut på marknaden skapas flyttkedjor som frigör bostäder.


Så har marknaden utvecklats

I Sollentuna har kvadratmeterpriserna på bostadsrätter under två år stigit från cirka 35 000 till 44 000 kronor, en ökning med 26 procent.

Bakgrunden till prisuppgången är de låga räntorna, befolkningstillväxten och att mångas disponibla inkomst har ökat.

Bjurfors bildades 1965 och är ett av Sveriges största privat-ägda mäklarföretag.

Bjurfors har cirka 430 medarbetare runt om i landet. Företagets övergripande mål är helnöjda kunder, det vill säga att hitta rätt köpare till rätt bostad och alltid till rätt pris.

Källa: Svensk Mäklarstatistik, Bjurfors

Fler nyheter från Stockholm

Axel Pershagen, pressansvarig, Hammarby fotboll
Allsvenskan

Hammarby vill ha fler egna talanger i A-laget

Nyheter

Två knivskadade efter rån

Insändarskribenten reagerar starkt på att en kvinna inte polisanmälde olyckan
Insändare

INSÄNT: ”Du körde på min mamma – och smet”

Nyheter

300 lägenheter ska byggas vid Grönstedtska

Nyheter

Skärholmens simhall hade olagliga kameror

Nyheter

Asbest upptäckt i Spånga badhus