”Även i svåra stunder finns det glädje”

Jobbet innebär framförallt att möta människor, menar Camilla, och att få dem att må så bra som möjligt. Katinka är läkare på Lidingö.
Jobbet innebär framförallt att möta människor, menar Camilla, och att få dem att må så bra som möjligt. Katinka är läkare på Lidingö.
Att arbeta inom den palliativa vården och med ASIH är roligt, spännande och en utvecklande utmaning tycker både Camilla Sandberg som är sjuksköterska och läkaren Katinka Sandberg.

Den som har behov av avancerad sjukvård kan få det i hemmet genom ASIH.  Camilla Sandberg, specialistsjuksköterska, arbetar med avancerad sjukvård i hemmet, Praktikertjänst N.Ä.R.A.s ASIH-team i Täby.

– Många av mina patienter befinner sig i en svår situation. Men även i de svåra stunderna finns det glädje. Jag tycker om att hjälpa dem hitta det som kan ge livskvalité. Det är både givande och utmanande.

Katinka Sandberg jobbar som läkare på Palliativa avdelningen Lidingö. Hon håller med om att även i hennes arbete ligger glädje och sorg nära varandra. Hon menar att det finns mycket man kan göra för patienter som befinner sig i livets slutskede.

– Här får jag dessutom jobba med ett brett spektra av olika sjukdomar, det är väldigt utvecklande. Jag känner mig faktiskt för första gången som en riktig doktor, säger Katinka som i grunden är  utbildad till onkolog.

– Man upphör att vara så nischad och det gillar jag.

Katinka framhåller också fördelen med att jobba i ett mindre företag kontra ett storsjukhus.

– Det är kortare beslutsvägar när organisationen är relativt liten, jag har större möjlighet att påverka och få snabba svar

Arbetet inom såväl den palliativa vården som ASIH är organiserat i små team och Camilla beskriver det som fritt.

– Vi jobbar i multiprofessionella team med sjuksköterskor, läkare, dietist, kurator, arbetsterapeut och sjukgymnast.

De har stor frihet med arbetstider.

– Vi lägger ett önskeschema och sedan får vi korrigera så att det finns folk på varje pass.

Det dagliga arbetet är både ansvarsfullt och varierat och kräver kompetens och erfarenhet.

– Patienterna kan ha flera olika sjukdomar vilket gör att teamet tillsammans med patienten måste hitta lösningar på olika problem.

Camilla uppskattar mycket att ha tid med en patient i taget.

– Jag gillar att köra bil, under bilresan mellan patienterna finns också en glipa av tid till reflektion och till att landa, och skifta fokus till nästa patient.

Både Katinka och Camilla har valt att studera och specialisera sig till palliativ specialistläkare respektive palliativ specialistsjuksköterska 

– Det är en möjlighet till utveckling och fördjupad kunskapsbank, säger Katinka .

Men lärandet sker också genom teamet menar Camilla.

– Vi kommer från olika specialiteter och vi lär dagligen av varandra, och delar med oss av vår kunskap. Jag får både hjälpa andra och lära mig nya saker hela tiden!

Kom med

Jobba med oss!

Våra ASIH-team och palliativa vårdavdelningar är en del av Praktikertjänst N.Ä.R.A.

Vill du jobba med oss?

Vi söker specialistläkare och sjuksköterskor till våra enheter, främst Lidingö, Sollentuna, Täby, Vällingby och Väsby.

Du är välkommen att kontakta: ann-louise.ronnblad@ptj.se

Läs mer på www.praktikertjanstnara.se

Denna artikel är en annons med innehåll från Praktikertjänst N.Ä.R.A. och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.