Medarbetare på Bjurfors Nacka.
Här är några av medarbetarna på Bjurfors kontor på Lillängsvägen.

Priset på en Nackavilla steg med 27 procent

Annons 

Bostadspriserna i Nacka har stigit kraftigt på senare år.
– Närheten till stan och skärgård gör Nacka attraktivt, säger Maria Nilsson, fastighetsmäklare på Bjurfors Nacka, vars personalstyrka vuxit från tre till elva personer inom loppet av några år.

ANNONS

Cirka 53 000 kronor var det genomsnittliga kvadratmeterpriset för bostadsrätter i Nacka i december förra året. Kvadratmeterpriset för bostadsrätter har stigit med omkring 33 procent på två år, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik.
Denna utveckling har fastighetsmäklarna på Bjurfors Nacka följt på nära håll.

– Förra året var marknaden pigg fram till sommaren 2016. Det blev trögare på hösten efter att  amorteringskravet på bostadslån hade trätt i kraft. Marknaden blev mer avvaktande, säger Maria Nilsson, fastighetsmäklare på Bjurfors Nacka.
Hon är franschisetagare för kontoret tillsammans med kollegorna Gustav Sandström och Annika Tottie.
En stark efterfrågan på bostäder och låga räntor har bidragit till prisuppgången. Det finns tydliga flyttströmmar av exempelvis par från Södermalm som när de bildar familj söker efter större bostäder i Nacka.

– Närheten till stan, skärgård och naturområden gör Nacka attraktivt, säger Maria Nilsson.

Störst på villaförsäljningar

7,5 miljoner kronor var medelpriset för en villa i Nacka 2016, enligt Svensk Mäklarstatistik. Medelpriset har stigit med cirka 27 procent på två år. Bjurfors var störst på villaförsäljningar i Nacka under årets nio första månader, enligt statistik över sålda lagfarter.

– Vi satsar mycket på presentationen av bostaden och på att ligga i framkant vad gäller bilder och marknadsföring. Men vår största styrka är våra duktiga mäklare och assistenter, säger Gustav Sandström.


Här kan du läsa mer om vad Bjurfors Stockholm erbjuder.


Sedan 2009 har företaget tagit marknadsandelar och utökat antalet medarbetare på kontoret från tre till elva personer.

Allt närmare Stockholm

Mäklarna på kontoret förväntar sig en fortsatt stark efterfrågan på bostäder, och att Nacka knyts allt närmare Stockholm. Utbyggnaden av tunnelbanans blå linje till Nacka centrum kommer att förbättra kommunikationerna.

Bjurfors Nacka använder sig av sociala medier som Facebook och Instagram för att nå ut. Där marknadsför de kommande objekt och berättar om stort och smått i vardagen.

Kritisk mot barriärer

Politiska regleringar har skapat en stark inlåsningseffekt på bostadsmarknaden, anser Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors Stockholm. För att öka rörligheten har regeringen beslutat att för en tid slopa taket för uppskov som tidigare låg på 1,45 miljoner kronor. Men enligt reglerna måste man betala en ränta i form av en löpande skatt på det uppskjutna beloppet som för närvarande ligger på ungefär den dubbla boräntan. Pontus Kopparberg anser att den skatten borde tas bort för att minska barriärerna att flytta.

– Vi är inne i en massiv regleringsfas med amorteringskrav och banker som ställer hårda krav. Genom skuldkvoter får du bara låna ett visst antal gånger mer än din nettoinkomst, säger Pontus Kopparberg.

”Käppar i hjulet”

På hyresrättsmarknaden har parterna gradvis enats om lägesfaktorns betydelse och att hyrorna ska vara högre i innerstan. Ytterligare marknadsanpassning behövs, menar Pontus Kopparberg.

– I dag sätter bostadsbristen käppar i hjulet för många företag som behöver rekrytera. Man skulle kunna låta byggbolag ta ut marknadshyror för nyproducerade hyresrätter. Det finns ett kundunderlag för det och det stimulerar byggandet av hyresrätter. Genom att lägenheterna kommer ut på marknaden skapas flyttkedjor som frigör bostäder.

Så har marknaden utvecklats

I Nacka har kvadratmeterpriserna på bostadsrätter under två år stigit från cirka 40 000 till 53 000 kronor, en ökning med 33 procent.

Bakgrunden till prisuppgången är de låga räntorna, befolkningstillväxten och att mångas disponibla inkomst har ökat.

Bjurfors bildades 1965 och är ett av Sveriges största privatägda mäklarföretag.

Bjurfors har cirka 430 medarbetare runt om i landet. Företagets övergripande mål är helnöjda kunder, det vill säga att hitta rätt köpare till rätt bostad och alltid till rätt pris

Källa: Svensk Mäklarstatistik, Bjurfors

ANNONS

Fler nyheter från Stockholm

Brand i Tullinge
Nyheter

Spridningsrisk när flerfamiljshus brann

Kultur

Kalle Assbring vinnare av Fotobokspriset 2017

Nyheter

Kungen impad av arbetet mot våld i Norsborg

Nyheter

Här ska det byggas om för bättre cykeltrafik

Kultur

Berättelsen bakom New Yorkbilderna

Brott

Nya uppgifter om morden i Hallonbergen

ANNONS
ANNONS