Hela den här artikeln är en annons
Pia Mannehed är fastighetsmäklare på Bjurfors.
Fastighetsmäklaren Pia Mannehed trivs med att yrket är varierat, socialt och intensivt.

Skärpta regler försvårar för yngre köpare

Annons 

På två år har kvadratmeterpriserna för bostadsrätter på Östermalm ökat med 26 procent.
– Men det finns just nu ett tak för hur mycket folk är beredda att betala för att bo här, säger Pia Mannehed, fastighetsmäklare på
Bjurfors.

2016 låg det genomsnittliga kvadratmeterpriset för bostadsrätter på Östermalm kring cirka 93 000 kronor, enligt Svensk Mäklarstatistik. Siffran har stigit med ungefär 26 procent på två år.

Några förklaringar till uppgången är den låga räntenivån, områdets attraktivitet och att folk har gott om pengar. Men under de senaste månaderna har det skett en avmattning, enligt Pia Mannehed, fastighetsmäklare på Bjurfors Östermalm och Lidingö.

– Det finns ett tak för hur mycket folk är beredda att betala för att bo på Östermalm. Tidigare gick allt att sälja till höga priser. Så är det inte riktigt länge. Bostäder på nedre botten, med sämre läge och planlösningar, har blivit mer svårsålda, säger hon.
För mäklarna blir det extra viktigt att informera säljarna och vara tydliga om förändringen, så att de inte får orealistiska förväntningar på slutpriset.

Så påverkar nya reglerna

Amorteringskravet infördes i juni förra året. Det innebär att köpare som lånar till mer än hälften av köpeskillingen måste amortera på lånen. Det är en av flera regleringar som bankerna infört för bolån på senare tid.
– De skärpta reglerna försvårar särskilt för förstagångsköpare. Yngre personer kan sällan köpa något i innerstan utan att deras föräldrar är med och betalar, säger Pia Mannehed.


Läs mer om vad Bjurfors Stockholm erbjuder.


De höga prisnivåerna leder till minskad omsättning av bostäder.

– Folk är rotade i sina områden och när kvadratmeterpriset är 100 000 kronor blir kostnaden dyr för att byta upp sig. I stället bygger
familjer om treor till fyror och tränger ihop sig.

Pia Mannehed är utbildad civilekonom och jobbade i många år på en revisionsfirma innan hon bestämde sig för att sadla om till fastighetsmäklare. Hon trivs med att jobbet är varierat, socialt och intensivt.

– För mig är det centralt att alltid vara tillgänglig och ge kunderna återkoppling. Uppföljning och kommunikation är viktigt för mig. Min filosofi är att ta mig an uppgifter omedelbart.

Vill se skattelättnader

Politiska regleringar har skapat en stark inlåsningseffekt på bostadsmarknaden, anser Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors Stockholm. För att öka rörligheten har regeringen beslutat att för en tid slopa taket för uppskov som tidigare låg på 1,45 miljoner kronor. Men enligt reglerna måste man betala en ränta i form av en löpande skatt på det uppskjutna beloppet som för närvarande ligger på ungefär den dubbla boräntan. Pontus Kopparberg anser att den skatten borde tas bort för att minska barriärerna att flytta.

– Vi är inne i en massiv regleringsfas med amorteringskrav och banker som ställer hårda krav. Genom skuldkvoter får du bara låna ett visst antal gånger mer än din nettoinkomst, säger Pontus Kopparberg.

”Käppar i hjulet”

På hyresrättsmarknaden har parterna gradvis enats om lägesfaktorns betydelse och att hyrorna ska vara högre i innerstan. Ytterligare marknadsanpassning behövs, menar Pontus Kopparberg.

– I dag sätter bostadsbristen käppar i hjulet för många företag som behöver rekrytera. Man skulle kunna låta byggbolag ta ut marknadshyror för nyproducerade hyresrätter. Det finns ett kundunderlag för det och det stimulerar byggandet av hyresrätter. Genom att lägenheterna kommer ut på marknaden skapas flyttkedjor som frigör bostäder.


Så har marknaden utvecklats

På Östermalm har kvadratmeterpriserna på bostadsrätter under två år stigit från cirka 74 071 till 93 326 kronor, en ökning med cirka 26 procent.
Bakgrunden till prisuppgången är de låga räntorna, befolkningstillväxten och att mångas disponibla inkomst har ökat.
Bjurfors bildades 1965 och är ett av Sveriges största privat-ägda mäklarföretag.
Bjurfors har cirka 430 medarbetare runt om i landet. Företagets övergripande mål är helnöjda kunder, det vill säga att hitta rätt köpare till rätt bostad och alltid till rätt pris.

Källa: Svensk Mäklarstatistik, Bjurfors

Fler nyheter från Stockholm

Maria Fägersten (S) och Mehmet Coksürer (MP) menar att simskolor prioriteras mer i år i Haninge än tidigare
Debatt

DEBATT: I år har vi fler simskolor än förut

Snackisar

”Stäng dörren eller betala!”

Samanthi Al Daheri, chef modersmålsenheten
Nyheter

”Modersmålets betydelse är viktig”

Bostad

Därför står bygget vid Haningeterrassen still

Här är det tänkt att Thea privata grundskola ska flytta in till hösten
Nyheter

Skola flyttar från innerstan till Bromma

Bostad

De byggde mest 2016