Medarbetarna på Bjurfors mäklarkontor i Upplands Väsby.
Mathilda Sundvall, Maria Solvik, Annika Walcott och Johan Bulut på Bjurfors Upplands Väsby

De tror på fortsatt het marknad i Väsby

Annons 

I april förra året öppnade Bjurfors sitt mäklarkontor i Upplands Väsby. Några månader senare stod deras mäklare för 25 procent av försäljningarna i kommunen som lagts ut på bostadssajten Hemnet.
– Vi älskar vårt jobb, säger fastighetsmäklaren Annika Walcott.

Bjurfors har sitt kontor på Herrgårdsvägen 34 ett stenkast från Väsby centrum. Här arbetar franchisetagaren och fastighetsmäklaren Johan Bulut ihop med fastighetsmäklarna Mathilda Sundvall, Annika Walcott samt blivande mäklaren Maria Solvik.

De har lång erfarenhet av bostadsmarknaden i Upplands Väsby. Dessutom bor tre av dem här. I april 2016 öppnade Bjurfors sitt kontor i kommunen och satsningen blev en succé. Under tredje kvartalet 2016 förmedlade Bjurfors 25 procent av alla bostäder i Upplands Väsby som såldes på bostadssajten Hemnet.

– Vi älskar vårt jobb och den nära kontakten med kunderna. En bostadsaffär betyder mycket och det är roligt att vara med och hjälpa till under hela processen, säger Annika Walcott.

Stigande priser

Bostadsrätts- och villapriserna har stigit stadigt i Stockholmsområdet under de senaste åren. Genomsnittsvillan i Stockholm län kostade drygt 5,4 miljoner kronor 2016, enligt Svensk Mäklarstatistik. Allt fler köpare upptäcker fördelarna med förorter en bit ifrån centrala Stockholm.

På två år har kvadratmeterpriserna för bostadsrätter i Upplands Väsby ökat med cirka 20 procent. Men ökningstakten mattades av förra året.

– Många ville passa på och köpa och sälja innan amorteringskravet började gälla i juni. Vi märker att bankerna har infört tuffare  låneregler. Unga personer har svårt att komma in på marknaden om de inte har föräldrar som kan hjälpa dem med handpenningen, säger Mathilda Sundvall.


Läs mer om vad Bjurfors Stockholm erbjuder.


De tror på en fortsatt stark efterfrågan på bostäder i Stockholm och att mycket talar för Upplands Väsby.
– Upplands Väsby har ett fantastiskt läge. Det byggs mycket och nyproduktion lockar alltid många. Kommunikationerna är bra och varje kommundel har nära till fina naturområden, säger Mathilda Sundvall.

Vill minska barriärer

Politiska regleringar har skapat en stark inlåsningseffekt på bostadsmarknaden, anser Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors Stockholm. För att öka rörligheten har regeringen beslutat att för en tid slopa taket för uppskov som tidigare låg på 1,45 miljoner kronor. Men enligt reglerna måste man betala en ränta i form av en löpande skatt på det uppskjutna beloppet som för närvarande ligger på ungefär den dubbla boräntan. Pontus Kopparberg anser att den skatten borde tas bort för att minska barriärerna att flytta.

– Vi är inne i en massiv regleringsfas med amorteringskrav och banker som ställer hårda krav. Genom skuldkvoter får du bara låna ett visst antal gånger mer än din nettoinkomst, säger Pontus Kopparberg.

”Käppar i hjulet”

På hyresrättsmarknaden har parterna gradvis enats om lägesfaktorns betydelse och att hyrorna ska vara högre i innerstan. Ytterligare marknadsanpassning behövs, menar Pontus Kopparberg.

– I dag sätter bostadsbristen käppar i hjulet för många företag som behöver rekrytera. Man skulle kunna låta byggbolag ta ut marknadshyror för nyproducerade hyresrätter. Det finns ett kundunderlag för det och det stimulerar byggandet av hyresrätter. Genom att lägenheterna kommer ut på marknaden skapas flyttkedjor som frigör bostäder.

Så har marknaden utvecklats

I Upplands Väsby har kvadratmeterpriserna på bostadsrätter under två år stigit från cirka 28 000 till 34 000 kronor, en ökning med 21 procent.

Bakgrunden till prisuppgången är de låga räntorna, befolkningstillväxten och att mångas disponibla inkomst har ökat.

Bjurfors bildades 1965 och är ett av Sveriges största privat-
ägda mäklarföretag.

Bjurfors har cirka 430 medarbetare runt om i landet. Företagets övergripande mål är helnöjda kunder, det vill säga att hitta rätt köpare till rätt bostad och alltid till rätt pris.

Källa: Svenska Mäklarstatistik, Bjurfors

Fler nyheter från Upplands Väsby

Hälsa och motion

Kurserna som gör din hund frisk och glad

Nyheter hela länet

Morgonkollen: Dumpade kaniner blir Skansenmat

Nyheter

Var tredje flicka utsatt för sextrakasserier

Sport

Sportsvepet: Underjordisk löparfest på lördag

Snackisar

Mäklarskyltar skräpar ner

Knallskott kastades mot polisen i Jordbro på tisdagen
Brott

Fem gripna efter bråk