Brotten minskar i Tyresö

Ola Åkesson, tillsammans med Tomas Olausson och Therese Löthman under Tonårsresan.
Ola Åkesson, tillsammans med Tomas Olausson och Therese Löthman under Tonårsresan.
Överlag har antal anmälda brott minskat i Tyresö. Om man jämför augusti 2018 med samma tid förra året så har de minskat från 3562 till 3106. Ola Åkesson, kommunens brottsförebyggande strateg, redogör för senaste brottsstatistiken.

Den största minskningen, ungefär med 200, är skadegörelseanmälningarna, från 1006 stycken år 2017 till 845 stycken år 2018.

– Det är förstås glädjande, men det finns ett område i Tyresö som sticker ut i statistiken när det gäller skadegörelse och det är Trollbäcken. Där förekommer tyvärr mycket klotter, förmodligen är det ett litet antal personer som utför en stor del av skadegörelsen där, säger Ola Åkesson.

När det gäller skadegörelse mot kommunala verksamheter – till exempel skolor och förskolor – har tillbuden minskat även där.

– Det förekommer en del sabotage i form av klotter samt krossade fönster och lampor. Det var en topp under maj månad, men sedan har det sett mycket bättre ut. En positiv effekt är att kommunen då också fått minskade utgifter med att reparera skadegörelse. Saneringen av klotter och annan skadegörelse kostar väldigt mycket pengar för kommunen – pengar som skulle kunna användas till annat samhällsnyttigt, säger Ola Åkesson.

Anmälda bostadsinbrott och försök till bostadsinbrott minskade från 85 i augusti 2017 till 69 augusti 2018. Under åren är det varit ganska stora variationer i antal bostadsinbrott – tidvis opererar troligen samma gärningsmän i ett område, som kraftigt ökar antalet inbrott tillfälligt i ett område. Nationellt har i år också antalet anmälda bostadsinbrott minskat, första halvåret 2018 minskade de med 16 procent.

Flera sätt att förebygga bostadsinbrott

Att förebygga bostadsinbrott hör till ett av de områden polisen och kommunen prioriterar i sin samverkansöverenskommelse. Bland annat jobbar man aktivt med Grannsamverkan.

– Jag fungerar som en länk mellan grannsamverkansombuden och polisen. Grannsamverkan är en formaliserad form av god grannsämja – en social kontroll i positiv bemärkelse. Grannarna engagerar sig med ökad uppmärksamhet för att göra bostadsområden mindre attraktiva för inbrottstjuvar. Det kan handla om att hjälpa sina grannar med tillsyn och att utbyta iakttagelser till grannar, till mig och till polisen. De flesta inbrott sker dagtid, då folk inte är hemma och då det är tomt på gatorna, säger Ola Åkesson.

– Vi kan inte veta säkert, men man gissar att man med grannsamverkan minskar risken för inbrott med mellan 10 till 25 procent.

Kommunen har ett samarbete med två körskolor som kör runt i områden där det anmälts bostadsinbrott. Kontakt finns också med några hunddagis och de tipsas om var de gärna kan gå hundpromenader.

(Områden som är särskilt prioriterade i samverkansöverenskommelsen mellan polis och kommun är Ungdomar och narkotika, Trygghet, Inbrott samt Trafik.)

Mindre anmälningsbenägenhet

Ett annat brott där antal anmälningar har minskat är misshandel – i augusti 2017 var 219 brott anmälda, i år var det samma tid 186. Detta gäller även misshandelsbrott mot ungdomar under 18 år – från 95 till 73 anmälda brott.

– Tyvärr ser vi en trend i att människor är mindre anmälningsbenägna idag, när det gäller vissa brott, speciellt misshandel, hot och utpressning. Anledningarna kan jag bara spekulera om, men man tror att det kan bero på rädsla för repressalier. En del tror inte heller att det är någon idé att anmäla brott. Det ska man alltid göra. Det är oerhört viktigt att våra makthavare får en rättvis bild om hur brottsligheten ser ut, så att rätt resurser kan sättas in, säger Ola Åkesson.

Antal anmälda narkotikabrott har minskat med nästan 50 procent! Det verkar ju fantastiskt, men Ola Åkesson är oroad:

– Det är bara polisen som kan rapportera narkotikabrott. I år har polisen inte kunnat arbeta uppsökande och brottsförebyggande i lika stor utsträckning, då resurserna inte räckt till. Jag tror dessvärre att det fortfarande är lika många som använder narkotika i år som förra året, det säger flera undersökningar, och att det därför finns ett stort mörkertal. Denna sjunkande rapportering av narkotikabrott leder troligen till att färre personer upptäcks och färre får hjälp med sitt missbruk.

Buskörarna har flyttat

Ola Åkesson berättar att det tidigare har förekommit organiserade men olagliga biltävlingar i Skrubba industriområde kvällstid. Efter att polisen intensifierat sina insatser och fartgupp anlagts har denna vårdslösa körning minskat väsentligt. Tyvärr har dessa bilister istället flyttat till andra delar av kommunen och spontanrace förekommer bland annat på Skrubba Malmväg, Lindalen, på Bollmoravägen och på Tyresövägen.

– Många närboende störs när de sladdar i rondellerna och bränner sina däck, men främst innebär detta förstås en stor trafikfara – både för dem själva och för andra i trafiken.

– En annan typ av buskörning är att det är vanligt att mopedister ofta kör på gång- och cykelvägar. Det kan bero på ren okunskap – jag hoppas att föräldrar och andra informerar ungdomarna om att det inte är tillåtet att köra moped på gång- och cykelvägar någonstans i Tyresö, säger Ola Åkesson.

Fakta

Grannsamverkan

Att delta i Grannsamverkan är kostnadsfritt. Vill du veta mer, kontakta kommunens brottsförebyggande strateg Ola Åkesson, ola.akesson@tyreso.se.

Läs mer om grannsamverkan här.

Denna artikel är en annons med innehåll från Tyresö Kommun och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.