”Utan bil handlar jag färre onödiga saker”

Charlotta Schönberg.
Charlotta Schönberg.
Våren 2019 genomgick 14 Tyresöbor klimatkursen BeChange.
Vi följer deltagaren Charlotta Schönberg i med- och motgångar på väg mot en mer klimat­smart vardag.

Vi har varit billösa ett halvår. Det är vi rätt ensamma om i vårt villaområde. Nu har vi hyfsat nära till bussen som tur är.

Kollektivpendlandet orsakar tandagnissel och svordomar i början. (Varför är hållplatsen i Norra Sköndal så kort, förresten? Bussarna får ju inte plats och man får vänta jääättelänge).

Efter några veckor kommer jag dock in i nya trevliga vanor på bussen och i väntan på anslutningar; som att lyssna på ljudböcker, testa nya (knäppa) poddar och uppdatera mig på Sveriges radios utmärkta digitala utbud.

Under de snötäckta dagarna var det till och med skönt att slippa skrapa vindrutefrost och bekymra sig om dubbdäck. Utmaningen att handla löser vi genom att knäppa på ryggsäcken och strunta i storhandlandet och istället gynna den lokala handlaren. Det funkar faktiskt rätt bra, jag upptäcker att jag inte handlar så många onödiga saker när jag är i en mindre affär och måste bära hem allt själv på ryggen.

1 timme istället för 15 minuter känns riktigt surt

Lotta Schönberg

Den stora prövningen är distanser på tvären i kommunen. Det upptäcker jag när jag är på fest i Älta och bussarna inte går efter midnatt och man måste åka HELA vägen till Slussen för att sen åka tillbaka till Gullmarsplan och hem igen till Tyresö. 1 timme istället för 15 minuter känns riktigt surt.

Cykel verkar vara det enda som funkar, det är ju bra med vardagsmotion. Det jag inte löst dock är hur jag ska få med mig golfbagen, verkar för vingligt på cykel men det kanske går.

Hur gör alla billösa vindsurfare egentligen?

Läs fler av Charlottas krönikor och gör ett eget klimattestkommunens webbplats.

Denna artikel är en annons med innehåll från Tyresö kommun och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.