Så har det gått för Tyresöinitiativet

Tyresöinitiativet
Tyresöinitiativet
Tyresöinitiativet infördes 2017 som ett sätt för invånarna att påverka beslutsfattarna i kommunen. Vilka resultat har det gett?

Tyresöinitiativet infördes i början av 2017 som ett nytt sätt att kommunicera. De som bor, jobbar eller studerar i Tyresö och är minst 16 år kan väcka frågor som de tycker är intressanta med möjlighet att få dem prövade av kommunen.

Har det kommit in förslag?

– Javisst – efter ett år hade 77 förslag kommit in! Av dem har ett 20-tal behandlats i någon av kommunens nämnder, säger Ulrica Riis Pedersen, ordförande i beredningen för medborgardialog och mångfald.
Att inte alla har tagits upp av politikerna beror på olika saker. Främst för att frågan måste ha stöd av minst 50 personer för att den ska gå vidare. Många förslag har inte publicerats.
– Det kan vara något som våra politiker inte kan besluta om eller redan beslutat om. Då är vi noga med att besvara förslagsställaren direkt, så de inte behöver vänta genom hela processen. Ett förslag är öppet för omröstning under 90 dagar, säger Ulrica Riis
Pedersen.

Vad handlar förslagen om?

De allra flesta gäller kultur- och fritidsfrågor, det är något som engagerar Tyresöborna. De handlar bland annat om utegym, hundrastgårdar, konstgräsplaner och sjösättningsramper. Inom andra verksamheter har vi fått in förslag om ändrade regler i förskolan, wifi på äldreboenden och bullerplank.
– Och visst har en del förslag gett resultat och lett till positiva beslut. Gamla kulturhistoriska platser ska bli bättre uppskyltade, arbetet med en ny mountainbikebana har påbörjats och Öringesjön ska rustas upp. Det finns också förslag som fortfarande utreds. Och vi välkomnar fler! säger Ulrica Riis Pedersen.

FAKTA:

  •    Läs mer och lämna förslag via tyreso.se/tyresoinitiativet
  •    Inom 7 dagar görs en bedömning om förslaget ska läggas ut för omröstning.
  •    Om förslaget har godkänts och 50 personer röstat ja inom 90 dagar går det till nämnd som behandlar förslaget inom 3 månader.

Denna artikel är en annons med innehåll från Tyresö Kommun och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.