”Ett lika viktigt som roligt uppdrag”

Tyresö kommun
Den 9 september är det val till kommun, landsting och riksdag.
Lena Riddervold har jobbat som röstmottagare vid fyra val.
Lena Riddervold har jobbat som röstmottagare vid fyra val.
Vill du jobba för demokratin? Jobba som röstmottagare den 9 september - här är allt du behöver veta!

Den 9 september är det dags för val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. Lena Riddervold – varför jobbar du som röstmottagare?

– Jag tycker att det är en kul uppgift där man får inblick i hur demokratin fungerar.

Hur många val har du jobbat i?

– Jag har jobbat i vallokal i fyra val, varav ett var ett EU-val.

Hur ser dagen ut? Vad gör man egentligen?

– Man kommer till vallokalen och blir tilldelad en arbetsuppgift att börja med. Vi är en ordförande, en vice ordförande samt sex röstmottagare som jobbar tillsammans. Alla brukar cirkulera mellan de olika uppgifterna. Det blir som olika ”stationer” man jobbar på. Såsom att ta emot de som kommer till röstlokalen för att rösta, informera om vad som gäller, ta emot kuverten med valsedlar och pricka av att de har röstat. Alla hjälper till att räkna röster efter att vallokalen har stängt. Ordföranden och vice ordföranden är de som har huvudansvaret att allt fungerar som det ska.

Hur ser arbetstiderna ut?

– Kl 8.00 fram till att alla röster är räknade, det brukar bli runt kl 22–24.00. Ordföranden gör ett jobbschema till alla som ska jobba i vallokalen och då ingår förstås lunch- och fikapauser.

Vad krävs av en röstmottagare?

– Vänligt bemötande och noggrannhet och ännu mer noggrannhet. Formkraven är annars att du ska vara 18 år och tala god svenska.

Hur mycket politiskt behöver man känna till?

– Du behöver inte veta mer än vilka partier som finns i Tyresö kommun. Du ska absolut inte vägleda någon politiskt, det är inte vår uppgift. Vi ska vara helt neutrala och inga politiska budskap får finnas i vallokalen.

Vilken utbildning behövs, hur ska jag kunna veta allt?

– Som röstförrättare ska du delta vid ett utbildningstillfälle (på kvällstid). Den förkun­skapen räcker gott.

Vad är roligast och svårast?

– Roligast är att träffa alla människor som kommer och få vara med och jobba med demokratin, det känns som om man gör en viktig insats. Ibland kan det vara intensivt när det kommer många samtidigt, det blir kö. Då är det viktigt att man inte stressar upp sig utan bibehåller lugnet och noggrannheten.

Vilka problem kan dyka upp?

– Det är sällan problem. Det som kan vara svårt ibland är att få de röstande att förstå att man inte får vara mer än en person åt gången bakom valskärmen. Även om den som ska rösta bara vill väl så är det inte heller tillåtet att hjälpa ­någon med röstningen. Blir du osäker kan din ordförande svara på dina funderingar och det finns alltid ett journummer som går att ringa till. Det finns ett valkansli i kommunhuset, där finns expertis.

Vill du jobba som röstmottagare?

Som röstmottagare eller rösträknare krävs ingen tidigare erfarenhet. För tjänstgöring utgår skattepliktigt arvode. Vi söker röstmottagare både till valdagen och till förtidsröstningen 20 augusti till 9 september.

Läs mer på tyreso.se/val

Denna artikel är en annons med innehåll från Tyresö Kommun och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.