Lyckad satsning fyller ett år

Khuloud Bashar från Syrien har med Etableringscentrums hjälp fått sitt första jobb på ett café i Tyresö centrum.
Khuloud Bashar från Syrien har med Etableringscentrums hjälp fått sitt första jobb på ett café i Tyresö centrum.
102 nya Tyresöbor har fått jobb, gått ut i studier eller fått praktikplats via Etableringscentrum det senaste året.
En av dem som fått jobb är Khuloud Bashar:
– Etableringscentrum har lärt mig många viktiga saker, säger hon.

Etableringscentrum öppnade upp sin verksamhet i Tyresö i maj 2018. Det är ett projekt som startats för att få ut fler nyanlända personer i egen försörjning – deltagarna går igenom jobbför­beredande och språkstärkande aktiviteter.

Arbetsförmedlingen hänvisar personer till Etableringscentrum och fokus ligger på kvinnor och kortutbildade, eftersom det ofta tar längre tid för dem att bli självförsörjande.

Deltagarna kommer hit för att lära sig allt ifrån hur man skriver ett cv, till hur en arbetsintervju går till, hur man hälsar korrekt i en arbetssituation eller vad kroppsspråket signalerar i ett samtal.
De får yrkesinriktad språkträning, individuella coachningssamtal och hjälp att själva lära sig att hitta och söka olika jobb. I undervisningen ingår också hur det svenska samhället fungerar. Till exempel vad numret 112 är till för, hur man kommer i kontakt med en vårdcentral och vad man kan göra på biblioteket. Deltagarna får också prova på olika sporter.

Hjälp till självhjälp

Språkpedagogen Sofia Runebrand ansvarar för de språkstärkande aktiviteterna:

− Det känns fantastiskt att få vara en del i andra människors utveckling, att få hjälpa dem till självhjälp. Vi ställer krav på deltagarna och är tydliga med att vi inte är här för att hålla handen hela vägen genom arbetslivet. Vi finns här som stöd och som kunskapskälla, ­berättar hon och fortsätter;

− Känslan när en deltagare fått en praktikplats eller ett jobb, att få se glädjen i deras ansikten, den går nästan inte att beskriva. Det är väldigt stort för de flesta av våra deltagare när de lyckats få ett arbete − och även för oss som arbetar här.

Nysvenskar betydelsefulla

I dagsläget kommer de flesta deltagarna från Eritrea, Syrien, Somalia eller Afghanistan.

− Deltagarnas bakgrund är varierande. Vissa har redan ganska god kunskap om samhället och kan grundläggande svenska och behöver inte så mycket coachning. Medan andra kan vara analfabeter och har svårt att tillgodogöra sig allt. Då kanske vi börjar med något grundläggande som hur man svarar i telefon på ett artigt sätt i Sverige, eller hur man hälsar på nya människor. Alla kan gå framåt utifrån sina förutsättningar, det är processen framåt som är det viktiga. Vår positiva människosyn är vår stora styrka, säger Sofia Runebrand.

Anna-Lena Engstedt, chef för arbetsmarknads- och socialsektorn ansvarar för Tyresös del i projektet:

– Jag är väldigt glad över att satsningen på Etableringscentrum blivit så framgångsrik. Vi har lyckats få till en verksamhet som effektivt lotsar nyanlända ut i arbetslivet och starkt skyndar på processen mot självförsörjning. Det är viktigt att komma ihåg att våra nysvenskar är betydelsefulla för Sverige ur många aspekter, och att de är en central del för att vi ska ha råd att finansiera vår fortsatta välfärd, säger hon.

”Mitt första riktiga jobb”

En av de som fått arbete genom Etableringscentrum är 21-åriga Khuloud Bashar från Aleppo i Syrien. Hon flydde från kriget i sitt hemland och kom till Sverige 2015. Hon hade bara gått sex år i skolan i Syrien och när hon kom hit började hon studera SFI, svenska för invandrare, som hon gått på i två år. Till Etableringscentrum kom hon för drygt ett halvår sedan och har redan hunnit göra praktik på en skola. Nu har hon med Etableringscentrums hjälp fått ett deltidsarbete på caféet Coffeehouse by George i Tyresö centrum.

− Det här är det första riktiga jobbet i hela mitt liv. Jag är så glad för det! Det är jätteroligt här på caféet. Jag förbereder smörgåsar och gör olika sorters kaffe och smoothies, och jag diskar och städar. Och nu har jag precis börjat våga stå i kassan. Jag kan både arabiska och kurdiska och en del svenska, så jag kan prata med de flesta nu. Mina arbetskamrater är väldigt snälla och har stort tålamod med mig när jag frågar saker. De får mig att känna mig trygg, säger Khuloud Bashar.

Inredningsdesigner drömmen

Khuloud anser att hon fått med sig mycket kunskap att ta med sig vidare ut i livet.

− Etableringscentrum har lärt mig många viktiga saker. Vad man säger på arbetsintervjuer till ex­em­pel, och att man ska presentera sig med sitt namn när man hälsar på någon för första gången. För mig var det också en stor sak att lära mig att se folk i ögonen när jag pratar. I mitt hemland anses det som respektlöst om man tittar en äldre person i ögonen. Och om någon frågar om man vill ha kaffe på en arbetsintervju ska man tacka ja, även om man inte vill ha − så att man verkar artig.

Framtiden ser hon ljust på.

− Jag är bara 21 år och är nöjd med att arbeta här på caféet just nu. Jag tänker satsa på att gå klart SFI och ta körkort samtidigt som jag jobbar här. Men jag har en dröm om att någon gång bli inredningsdesigner. Jag hoppas att jag ska lyckas! Men jag måste först gå på Komvux och sedan studera på universitet om jag ska kunna arbeta med mitt drömyrke i framtiden. Så kanske, kanske − om jag gör mitt allra bästa kan det bli verklighet en dag, säger hon.

Fakta

Etableringscentrum

Etableringscentrum är ett projekt som genomförs av Tyresö, Haninge och Nynäshamns kommuner i samarbete med Arbetsförmedlingen på Östra Södertörn. Projektet medfinansieras av Europeiska socialfonden. I varje kommun som deltar har ett Etableringscentrum upprättats.

I Tyresö arbetar delprojektledare, samhällsvägledare, arbetsförmedlare, språkpedagog och arbetskonsulenter. Tillsammans erbjuder de ett heltäckande yrkesinriktat utbildningskoncept för nyanlända som behöver stöd för att komma ut på arbetsmarknaden eller in i studier.

Under året som gått har Etableringscentrum i Tyresö lyckats få ut 9 personer i studier. Exempel är bageri-, lastbils- och kockutbildning 26 personer i arbete 67 personer till en praktikplats. De branscher som deltagarna främst fått jobb eller praktik inom är restaurang och café, lager, bilvård och butiker.

Källa: Tyresö kommun

etableringscentrum

Europeiska Socialfonden

Denna artikel är en annons med innehåll från Tyresö Kommun och ej en artikel av Lokaltidningen Mitt i Stockholm.