Min lokala hjälte

Så väcker du fritidshuset varsamt

Fritidshus för nativeannons.
Genom praktiska knep och rätt skötsel läggs grunden för en skön sommar på landet.
Peter Ericsson är expert på Länsförsäkringar Stockholm.
Peter Ericsson är expert på Länsförsäkringar Stockholm.
Nu när solen värmer och våren står för dörren är det många som väcker fritidshuset ur vinterdvalan. För att säkra din plats i hängmattan vill vi komma med några tips inför öppnandet.

En del har underhållsvärme i stugan under vintern, men har du stängt av vattnet är det nödvändigt att se till att ledningarna inte frusit. Det grundläggande tipset kommer från bostadsexperten Peter Ericsson på Länsförsäkringar Stockholm.

Undersök vattnet

Öppna kranarna och låt det rinna i två-tre minuter. I början kan vattnet vara missfärgat och lukta illa, låt det rinna av tills det förbättrats.

Stanna kvar i huset och lyssna efter vattenläckage. Att det smäller i rören är normalt, det är luftfickor som samlats där.

Har du egen brunn rekommenderar Livsmedelsverket att du skickar in vattenprov till kommunen vart tredje år för att säkerställa kvalitén.

Här är fler råd från Länsförsäkringar om hur man bäst öppnar fritidshuset på våren.

Topp och botten

Vind och krypgrund kan bli drabbade av fuktskador när det töar. Byt ut tegelpannor som spruckit eller lossnat under vintern.

Rensa hängrännor från skräp, barr och löv och räta upp rännor som flyttats av tung snö. Trähus behöver även fri yta kring grunden, rensa bort jord och buskar som lätt ansamlas där.

Byt batterierna i brandvarnaren när du öppnar.

Peter Ericsson

Uppvärmning

När du värmer upp invändigt är det viktigt att ha ett bra brandskydd i huset. Skadedjur kan ha gnagt på elledningar och i äldre hus kan det bli kortslutningar.

Byt batterierna i brandvarnaren när du öppnar och ha alltid brandfilt och 6 kilos pulversläckare på plats.

Se upp för köldknäpp

Kom ihåg att efter öppning ska du ha över 15 grader i huset för att undvika frostskador. En köldknäpp eller två kan mycket väl komma innan sommaren gör sitt riktiga intåg.