Fastighetsmäklaren Emil Hoffman på Bjurfors är med när Calle Ström fotograferar en lägenhet.
Mäklaren Emil Hoffman är med när Calle Ström fotograferar en lägenhet på Tomtebogatan.

Vasastansmäklare: ”Det är hett i Sibirien”

Annons 

Som 30-årspresent fick fastighetsmäklaren Emil Hoffman på Bjurfors en anmälan till Stockholm Marathon. Nu tränar han hårt inför sitt livs första långdistanslopp.
– Det finns inga genvägar för att klara av det. Samma sak gäller för att lyckas med bostadsaffärer, säger han.

Emil Hoffman har varit fastighetsmäklare i Stockholms innerstan i fyra år. Under denna period har bostadsrättspriserna gradvis ökat. Priserna per kvadratmeter i Vasastan har ökat med cirka 26 procent under de senaste två åren. 2016 låg kvadratmeterpriserna här kring 95 000 kronor.

– Jag tror på en stabil marknad som går upp några procent 2017. Det är lågt ränteläge och fortsatt stark inflyttning till Stockholm. Produktionstakten på nya bostäder har ökat men det tar lång tid att bygga ikapp bostadsbristen, säger Emil Hoffman, som är kontorschef på Bjurfors i Vasastan.

Omväxlande yrke

Hans intresse för att göra affärer har funnits redan sedan barndomen då Monopol var ett favoritspel. Han gillar att yrket är omväxlande och innebär mycket kontakter med människor.

– Det handlar om att köparen ska hitta en toppenlägenhet samtidigt som säljaren får ut ett så högt pris som möjligt, säger Emil Hoffman som växte upp på Gotland.

Fritiden handlar mycket om träning. När han nyligen fyllde 30 år fick han en anmälan till Stockholm Marathon i present av sin bror.

– Jag ser fram mot att träna intensivt i vår. Det finns inga genvägar för att klara av det. Samma sak gäller för att lyckas med bostadsaffärer.

Hett i Sibirien

I Birkastan och området kring Rörstrandsgatan är det vanligt att kvadratmeterpriserna hamnar över 100 000 kronor. Snittpriser på den nivån finns även på gator kring Odenplan och Vasaparken.

– Ett område där priserna ökat kraftigt på senare år är Sibirien. Folk har fått upp ögonen för de kvarteren och en förklaring är att många trevliga restauranger har öppnat där.

Det har blivit svårare för förstagångsköpare att komma in på marknaden på grund av amorteringskrav samt krav på att minst 15 procent av bostaden ska betalas kontant. Ändå säljer Emil Hoffman regelbundet till sådana personer.

– Förstagångsköpare i Vasastan får ofta hjälp med finansieringen av sina föräldrar, säger han.

Inlåsningseffekter

Politiska regleringar har skapat en inlåsningseffekt på bostadsmarknaden, anser Pontus Kopparberg, VD på Bjurfors Stockholm. För att öka rörligheten har regeringen beslutat att för en tid slopa taket för uppskov som tidigare låg på 1,45 miljoner kronor. Men enligt reglerna måste man betala en ränta i form av en löpande skatt på det uppskjutna beloppet som för närvarande ligger på ungefär den dubbla boräntan. Pontus Kopparberg anser att den skatten borde tas bort för att minska barriärerna att flytta.

– Vi är inne i en massiv regleringsfas med amorteringskrav och banker som ställer hårda krav. Genom skuldkvoter får du bara låna ett visst antal gånger mer än din nettoinkomst, säger Pontus Kopparberg.

”Käppar i hjulet”

På hyresrättsmarknaden har parterna gradvis enats om lägesfaktorns betydelse och att hyrorna ska vara högre i innerstan. Ytterligare marknadsanpassning behövs, menar Pontus Kopparberg.

– I dag sätter bostadsbristen käppar i hjulet för många företag som behöver rekrytera. Man skulle kunna låta byggbolag ta ut marknadshyror för nyproducerade hyresrätter. Det finns ett kundunderlag för det och det stimulerar byggandet av hyresrätter. Genom att lägenheterna kommer ut på marknaden skapas flyttkedjor som frigör bostäder.

Läs mer om vad Bjurfors Stockholm erbjuder.

Så har marknaden utvecklats

På Vasastan har kvadratmeterpriserna på bostadsrätter under två år stigit från 74 987 till 94 840 kronor, en ökning med 26 procent.

Bakgrunden till prisuppgången är de låga räntorna, befolkningstillväxten och att mångas disponibla inkomst har ökat.

Bjurfors bildades 1965 och är ett av Sveriges största privat-ägda mäklarföretag.

Bjurfors har cirka 430 medarbetare runt om i landet. Företagets övergripande mål är helnöjda kunder, det vill säga att hitta rätt köpare till rätt bostad och alltid till rätt pris.

Källa: Svensk Mäklarstatistik, Bjurfors

Fler nyheter från Stockholm

Sjukvård

Staten ger halv miljard till förlossningsvård

Mat och vin

Roy Fares öppnar nytt café på Östermalm

Nyheter

Satsning på unga sverigefinnar

Hammarbysupportrar Derby Djurgården - Hammarby
Allsvenskan

Hammarbys biljetthaveri – nytt släpp 10.00

Trätoppen mäter 133 meter, rymmer 270 lägenheter och två takterrasser. Förslag från centerpartiet
Nyheter

”Olämpligt” att bygga skyskrapa i trä

x
Brott

Stor polisinsats efter mordförsök