ANNONS

Lägg korten 
på bordet om
 Barkarbystaden

Statsbidrag för att främja byggandet har delats ut.
"Hur vet kommunen att så många både vill och har råd att betala för dessa bostäder?" frågar sig insändarskribenten.
Insändarskribenten tycker att politiker och tjänstemän måste tala ut om vad som gäller för utbyggnaden av Barkarbystaden och tunnelbaneavtalet.
"Utbyggnaden har redan tyngt kommunens ekonomi", skriver han.
ANNONS

Kommunens politiker och tjänstemän måste tala ut om vad som gäller för utbyggnaden av Barkarbystaden och tunnelbaneavtalet. Har ni koll på läget? Håller planen och kalkylerna?

Att många nybyggda lägenheter står tomma är väl känt. Men det ingår väl knappast i planen om det som nu sker under en längre tid? Enligt tunnelbaneavtalet ska 14 000 nya bostäder byggas i Järfälla fram till 2030. Minst 1 000 per år från i dag.

”Måste ha råd”

Hur vet kommunen att så många både vill och har råd att betala för dessa bostäder? Bostadsbrist och efterfrågan räcker inte i sig. Människor måste också ha råd att betala för de nyproducerade bostadsrätterna. Det har de inte enligt mina beräkningar, som landar på en möjlig efterfrågan om cirka 500 nya bostadsrätter.

Min slutsats är därför att risken är stor att tunnelbaneavtalets villkor inte kommer att uppfyllas. Risken har blivit ännu större efter höstens nyhet att utbyggnaden av tunnelbanan visat sig bli nio miljarder kronor dyrare och ta två år längre än planerat. Skälet är framför allt att staten ändrat 
i miljö- och säkerhetsregler.

”Tyngt ekonomin”

Utbyggnaden har redan tyngt kommunens ekonomi. Kommunen har inte råd att betala anständiga lärarlöner. Järfälla har haft länets sämsta utveckling av skattekraften under 10-talet. Det beror främst på att en relativt mycket stor andel av de nyinflyttade inte kommit i jobb.

Skulle utbyggnadsplanerna krackelera står en ekonomisk kris för dörren. Kommunpolitikerna måste agera nu och tjänstemännen får inte längre dölja projektets realiteter.

Två saker framstår som särskilt akuta: att kräva ersättning av staten för att projektet fördyras och försenas, samt att redovisa hur tunnelbaneavtalet ska kunna uppfyllas år 2030.

Era väljare förtjänar både svar och att ni tar ansvar.

Karl Johan Bergström

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.