(rubrik saknas)

Vi alla, även om vi ibland väljer att blunda för det, vet att vår fixering vid vårt yttre har nått nya höjder. Hur lång tid vi tillbringar framför speglar, skyltfönster, bilfönster – ja, egentligen allt som kan låta oss granska reflektionen av oss själva, varierar med ålder.

Den genomsnittliga svensken spenderar ungefär femton minuter på att ”piffa” till sitt yttre enligt statistiker. Det blir på ett år strax över 91 timmar, nästan fyra dygn. Fyra av årets 365 dagar tillbringas alltså framför spegeln. Under en livstid på 82 år blir det ungefär 328 dagar som vi förlorar, vilket kan avrundas till ett år.

Vad vi egentligen fixar oss för går att diskutera i evigheter. Det kan vara för att man vill imponera, attrahera någon, dölja sitt egentliga jag. En gemensam faktor är dock bekräftelse. Känslan av bekräftelse söker människan ständigt efter, även du, trots att vi kanske inte är benägna att erkänna det.

Att just sminka sig borde vara otroligt omodernt nu i vår tid och antagligen något man skrattar åt i framtiden. ”På den tiden då man kletade färg i ansiktet för att se bättre ut!” Tänk tillbaka på medeltiden då modet var att vara vitmålad i ansiktet och ha ståtliga kläder.

Vi människor har inte förändrats, vi bär fortfarande smink i ansiktet, mer än förr. Modet ändras snabbt men i grunden är det precis samma princip. Jag slår vad om att det medeltida folket gjorde det av precis samma anledning som vi; bekräftelsen.

Frågan är om vi någonsin kommer att nöja oss med den vi egentligen är. Trots de 328 dagarna av livet som går bort.