Min lokala hjälte

(rubrik saknas)

Vi gjorde allt som stod i vår makt. Men det hjälpte inte. Den 9 mars vinkade en ynklig skara barn adjö vid grinden till förskolan Lammet till de två fröknarna. Den lilla lekgården med äppelträd, där barnen brukade hoppa runt bland vattenpussarna, ligger nu öde i vårsolen. Barnskratt letar sig inte längre upp till fönstren på övervåningen i det gamla församlingshuset.

Lammet har tystnat för gott. Det har kyrkoherden och kyrkorådet i Sundbybergs församling sett till. Därmed satte de punkt för sin egen omåttligt populära heltidsförskola med kristna värderingar, och drev igenom ett av de mest korkade besluten i församlingens historia.

För det är knappast så att barnfamiljerna i Sundbyberg köar till gudstjänsterna på söndagarna. Där­emot köade de för att få en placering för sina barn på Lammet, som sedan starten 2003 varit mycket attraktiv bland småbarnsföräldrar i kommunen, och till babyrytmiken – även det en populär verksamhet som kyrkan höll i, men som också lades ned för ett år sedan.

Argumentet för nedläggningen av Lammet var att det ” inte gick ihop ekonomiskt”, men på en direkt fråga från oss i föräldrarådet om förskolan skulle kunna få vara kvar om det bara fanns tillräckligt med medel, fick vi svaret: ”inga kommentarer.” Därmed fick vi bekräftat att de styrande i Sundbybergs församling inte är intresserade av att driva en heltidsförskola. Vad ger det för signaler till oss församlingsbor?

Min dotter sammanfattade det hela bra på sin 5-årskontroll på bvc nyligen. På frågan från sköterskan om hon trivs bra på Lammet, svarade hon: ”Dumma gubbar som inte gillar barn stängde mitt dagis.”

Vi är många som instämmer i detta.