(rubrik saknas)

Kommer ni ihåg sexualundervisningen i skolan? Eller ni kanske ska ha den snart? Vi kommer ihåg hur läraren svettades och hur den pinsamma stämningen lade sig över klassrummet. Vi blev uppdelade i tjej- och killgrupper när vi besökte ungdomsmottagningen. Vi fick lära oss hur man trär på en kondom på en gurka, vilka könssjukdomar man kan få och hur ett foster utvecklas i magen.

Allt för ofta utgår lärarna från normen, tjejers sexualitet glöms bort och fokuset ligger främst på det biologiska. Det är inte en nyhet för oss att sex- och samlevnadsundervisningen har sina brister, det kan till exempel handla om outbildade lärare, brist på resurser och okunskap. Den 17 oktober var det den nationella Sex- och samlevnadsdagen och kampen för en likvärdig sexualundervisning är oerhört viktig.

Vi kräver en obligatorisk sex- och samlevnadsutbildning på lärarprogrammen, som möjliggör för eleverna att även få diskutera gränssättning, relationer och sex på lika villkor. Sexualundervisningen ska ge kunskap om olika sexpraktiker och bryta ner hämmande normer kring sexualitet. Vi kräver också att de här frågorna får utrymme i andra ämnen, som till exempel historia, religion och samhällskunskap.