(rubrik saknas)

Befann mig i Täbys nya glittrande centrum vid stängningsdags. I en av de många konditoriserveringarna ser jag hur en anställd tar en mängd överblivna och säkert mycket delikata baguetter och föser ner dem i en svart sopsäck.

Min spontana fråga: ”Va, slänger du bort allt detta.”

Svaret blev: ”Ja, jag slänger allt som blir över varje dag. Det är så jag blivit tillsagd.”

Är detta rimligt? Är det så vi ska hantera våra tillgångar? Har vi till exempel inte rätt många pensionärer som knappt klarar sig på sina pensioner och aldrig har råd att betala en femtiolapp för en kopp fika i vårt nya tempel?

Kan detta vara något för kyrkan eller någon hjälporganisation att ta itu med eller lägger vårt klistriga kommersiella tänkande hinder i vägen? Allt kostar. Allt ska löna sig.

Förr fanns en praktisk inställning till överbliven restaurangmat. Bönderna hämtade resterna till sina grisar men var tvungna att sluta då folk hade ovanan att placera fimpar i matresterna.

Vår nya måttstock säger att vi kan skicka folk ut i rymden men inte ta vara på vårt dagliga bröd. Detta är tyvärr bara ett litet exempel bland många på resursslöseri i det moderna samhället. Förslag till förändring emotses!

Thorsten Fridlizius