(rubrik saknas)

Mina barns skola meddelar att all verksamhet är stängd under två dagar i vår. Jag är själv pedagog och anser att sådana här dagar är viktiga för all personal, och i förlängningen kommer våra barn till godo.

Men med de två dagar skolan och fritids var stängda under hösten blir det totalt fyra dagar per läsår. Jag arbetar som lärare på högstadiet. Vad många inte vet om läraryrket är att vi lärare inte får ta ledigt, vi har varken flex, övertid eller semester att ta ut. Förmodligen finns det fler yrken som har svårigheter att få ledigt. Då är det tur för oss att vi lever i Sverige där vi har ett generöst föräldraförsäkringssystem. Föräldraledighet kan en arbetsgivare inte neka en anställd att ta ut. Men – min dotter är nio år. När hon fyllde åtta försvann alla dagar jag hade kvar eftersom man inte får spara dagar längre än så.

Min dotter går på fritids efter skolan. Inte förrän i fjärde klass anser samhället att hon är tillräckligt gammal för att gå hem själv, och vara ensam ett par timmar på eftermiddagen. Jag håller med – hon ska inte vara hemma ensam än. I alla fall inte mer än kortare stunder. En heldag är för länge för en som just fyllt nio och ibland är mörkrädd.

Hur ska jag då tänka och göra när samhället anser att det är okej att skolan och fritids stänger fyra heldagar per läsår och tar bort föräldradagarna när barnet fyller åtta år?

Just nu klarar jag mig eftersom jag även har en dotter som inte har fyllt åtta år än. Jag kan alltså be om föräldraledigt för henne och samtidigt ta hand om storasyster. Jag har också en man med flexibla arbetstider. Men vad händer när min sexåring har fyllt åtta och skolan stänger och om jag inte har en man? Är hennes då elvaåriga syster en bra barnvakt? Hur gör ensamstående föräldrar utan föräldradagar och utan möjlighet att ta ledigt?

Ska en åttaåring vara ensam hemma fyra hela dagar på ett år?