(rubrik saknas)

Angående artikeln: ”Här kan hyrorna nå smärtgränsen” den 11 december:

Fastighetsägarna satsar på att driva hyreshöjningar i domstol i stället för att förhandla med Hyresgästföreningen. Målsättningen ser ut att vara att maximera hyrorna i attraktiva lägen. I år vill man höja hyrorna med 13 procent i en fastighet på Tegelbruksvägen i Midsommarkransen. Hur mycket blir det nästa år?

Förra året förändrade regeringen den lag som reglerar de kommunala bostadsbolagens uppdrag. Från att tidigare haft uppdraget att tillhandahålla hyresrätter till låg hyra samt spara pengar till att underhålla dessa ska även de kommunala bostadsbolagen sträva efter att maximera hyran. Den nya lagen ger både privata och kommunala hyresvärdar möjlighet att förhandla med Hyregästföreningen. Tydligen ger inte ens detta utrymme för tillräckliga hyreshöjningar utan Fastighetsägarna vill nu driva frågan i hyresnämnden för att se var smärtgränsen går.

Steg för steg närmar vi oss marknadshyror med stora skillnader mellan innerstaden och förorten. Det kommer att leda till att endast människor med höga inkomster kommer att ha råd att bo i attraktiva lägen. Byggkostnaderna är höga i Sverige och så är även kostnaderna för renoveringar. Vem kommer att vilja bygga och underhålla hyreshus i förorterna när utgifterna är i stort sett densamma som i innerstaden, men inkomsterna är betydligt lägre?

Fastighetsägarnas jurist Alrik Hafström hoppas på att de lägre markpriserna ska göra att bolagen vill bygga där. I stället för att sitta och hoppas tycker jag att vi ska övertyga våra politiker att ge de kommunala bostadsbolagen ett nytt uppdrag: bygg bra hyresrätter som folk har råd att bo i! Hyran bör hållas så låg som möjlig samtidigt som man lägger undan pengar till nödvändiga renoveringar. På det sättet kan hyresrätten bli den boendeform som ger alla människor möjlighet till ett bra boende.