Min lokala hjälte

(rubrik saknas)

Från den 11 mars kan alla ungdomar mellan 16 och 18 år söka sommarjobb i Stockholms stad. Förra året sökte ungefär 1 000 ungdomar sommarjobb här på Södermalm. Det blev totalt runt 200 som fick chansen. Bara en av fem sökande ungdomar från Söder fick alltså ett sommarjobb genom stadens olika förvaltningar.

Vi socialdemokrater krävde då som nu att alla gymnasieungdomar som vill jobba ska garanteras tre veckors arbete under sommaren.

I en tid med en rekordhög ungdomsarbetslöshet måste vi förstås göra vad vi kan. Studier visar att den som inte har feriearbetat under studietiden eller som blir arbetslösa direkt efter gymnasiet får det svårare på arbetsmarknaden.

Det självklara är väl rätt enkelt. Den som jobbar under gymnasietiden får arbetserfarenhet, kontakter till fortsatta helgjobb etcetera och början till ett eget nätverk. Dessutom ska inte friheten att själva välja vad man vill göra underskattas.

Förra året satsade Alliansen här på Söder på 85 jobb, i år tar man i med 220 jobb. Vi, socialdemokrater tänker i år precis som förra året fortsätta driva vårt krav på att alla gymnasieungdomar som vill jobba ska garanteras tre veckors arbete under sommaren.

Det hoppas vi att föräldrar och unga här på Södermalm gör också. Med ett gemensamt tryck kanske kan vi se till att det blir ännu fler jobb än de som redan utlovats.

Det vore ett mycket välkommet bidrag till utvecklingen av Södermalm.

Anders Göransson (S)