(rubrik saknas)

Jag cyklar inte särskilt ofta förbi Solna centrum, men häromdagen hände det. Jag skulle ta mig sträckan från Solna centrum, på Solnavägen, till Solna station.

En sträcka som rimligtvis borde vara den mest centrala i Solna kommun. Men jag möttes av idel skyltar med ”Gång- och cykelväg avstängd”, utan vidare hänvisning. Under Råsundavägen fick jag ta mig via tunnelbaneuppgången (!) och där fanns skyltning endast mot Arenastaden. Ett bygge som jag förstår att Solna är mycket stolta över, men nu var det inte dit min färd skulle gå just denna dag.

På andra sidan vägen fortsatte jag att följa skyltarna mot Arena­staden, i brist på bättre, tills jag insåg att de skulle leda alldeles fel. Då vek jag av österut, i riktning mot Solna station. Det var självklart inte rätt – finns det någon väg som leder ”rätt” för cyklister vid vägbyggen är väl den geografiskt närmaste den minst troliga.

Till slut stod jag vid en vändplan med en gångväg (ej för cykel) rakt fram, och skyltning mot Solna centrum och Arenastaden (igen), den väg jag kom ifrån.

Som tur var kom det en hjälpsam medborgare som jag kunde fråga. Jo, jag skulle ta gång­vägen och sedan dra cykeln uppför en trappa, säkert motsvarande tre våningar hög. När jag väl var i trappan bildades det en liten kö uppifrån av cyklister som skulle nedåt – det går bara att ta sig åt ett håll i taget.

Till sist kom jag faktiskt fram till Solna station, mer på grund av en liten gnutta lokalkännedom än något annat.

Det enda positiva i historien är väl de medkännande leenden jag fick av alla cyklister som delade olyckan med mig. Medkännande och en aning urskuldrande. Urskuldande över den lilla lilla del av ansvar man har då man valt de politiker som hittar på alla dessa tossigheter, gissar jag.

Om man nu ställer till det så för cyklister under flera år är väl det allra minsta man kan begära att man skyltar ordentligt. Nej, Solnabor, använd er röst och tala om för era politiker att detta är så långt från acceptabelt man kan komma.

Sollentunacyklist