Min lokala hjälte

(rubrik saknas)

Efter att ha läst ett uttalande i artikeln ”Cyklisten körde på Daisy” i Lokaltidningen Mitt i den 25 juni känner jag att jag vill försvara mig själv och den stora majoriteten motionärer på cykel, som INTE ”hoppar upp på våra tävlingscyklar och kör i 50 kilometer i timmen”.

Om det nu var en kvinna på racer och iförd för ändamålet lämpade kläder som körde på 2,5-åriga Daisy är jag den första att beklaga. Min egen erfarenhet som innerstadsbo med småbarn är dock att det inte är vi i lycra man ska hänga ut i pressen utan de individer som anser att cykeln är en förlängning av de gående benen.

Jag menar de som ”inte ser” skyltarna om cykelförbud i till exempel Rålambshovsparken, de vuxna som använder trottoaren för att de inte ”vågar” cykla på gatan, eller varför inte de som ”laxar” – alltså cyklar mot färdriktningen – på våra redan smala cykelbanor för att de inte orkar ta sig över till rätt sida. Eller bilister som inte kan högerregeln eller gångtrafikanter som inte har ögon att se de målade cykelsymbolerna på gatan med.

Jag vill verkligen inte ansvarsbefria kvinnan som körde på Daisy i Tantolunden – hon borde ha anpassat sin fart och framfart i eftersom det var en gemensam gång- och cykelväg. Det jag vill få sagt är att alla har ansvar hur vi beter oss i vårt gemensamma gaturum. Jag vill från och med nu inte vara med om att man buntar ihop alla som använder en cykel i en och samma hög av ekrar, cykelkorgar och spandex. Vi är individer och jag tar alltid mitt ansvar oavsett om jag tar min racer, stadscykel med barnsits, min singlespeed, går eller kör bil.

Nu vill jag inte har mer skit bara för att jag älskar att cykla! En kommentar om det absurda i cykelhat kanske kommer en annan gång.

Linda, cykelnörd Kungsholmen