(rubrik saknas)

Under de senaste veckorna har det varit en stor debatt om ungdomslönerna, som Sollentuna kommun föreslår ska träda i kraft under våren.

Innebörden av förslaget är att ungdomar under 25 år ska jobba för 75 procent av kollektivavtalens lägstalön, och ska gälla för de som är anställda inom bland annat vård och omsorg i kommunen.

Detta innebär att ungdomar ska få leva på ungefär 9 000 kronor i månaden efter skatt. Folkpartiet, som främst drivit frågan i kommunen, menar att detta ska motverka ungdomsarbetslösheten, och att det är bättre att ha ett jobb till låg lön än inget jobb alls.

Vi menar att ambitionen måste vara högre än så. För hur ska det vara möjligt att flytta hemifrån, ha råd med mat och ordna sig ett skapligt vuxenliv på 9 000 kr i månaden? Det är inte rimligt att det inom vården, där lönerna redan är alldeles för låga, ska bli möjligt att anställa ännu billigare. Det borde vara självklart att lika arbete innebär lika lön. Det här är också ett förslag som hårt kommer drabba alla anställda inom kvinnodominerade sektorer som vård och omsorg, eftersom ungdomspriser som dessa med tiden kommer leda till en generell lönedumpning. Lösningen på ungdomsarbetslösheten är knappast att införa lägre priser på ungas arbete. Alternativen för ungdomar ska inte vara att välja mellan att ha ett jobb med skitlön eller att inte ha något jobb alls.

I stället behövs en politik som på riktigt satsar på ungdomar genom att skapa trygga, fasta jobb med löner som det går att leva ett drägligt liv på. Genom att göra det svårare att anställa otryggt, genom att satsa på yrkesutbildningar och genom att investera i välfärden tar man ungas arbetslöshet på allvar. I stället för att sänka skatten och lönedumpa så kan vi anställa ungdomar för full lön. Vi vägrar acceptera att vi diskrimineras av högerns politik. Ung Vänster Norrort är trötta på att vi ungdomar måste betala för högerns kris.

Ung Vänster Norrort