(rubrik saknas)

När jag senast gick in i en leksaksaffär blev jag chockad av mängden leksaksvapen som mötte mig. Överallt fanns actionfigurer, robotar och monster som alla på något sätt var utformade för att slita varandra i stycken.

Anledningen till att jag gick in i en leksaksaffär var för att jag ville köpa en present till min lillebror (8 år) i julas. Det tog lång tid att hitta något som inte var våldsbaserat men ändå inte var enbart rosa. Jag tycker att de rosa “tjejleksakerna” är förfärliga, men dessa har fått sin beskärda del av uppmärksamhet.

Nu är frågan varför vapen anses vara något som småpojkar ska leka med. Om dockor ger skadliga könsroller och skönhetsideal måste ju actionfigurer vara lika illa, om inte värre.

En snabb sökning på några av de största leksaksföretagens hemsidor uppenbarade en skrämmande sanning. Det finns leksaker i plast som in i minsta detalj replikerar riktiga vapen, med ljudeffekter för att få leken så autentisk som möjligt, en lek som alltså går ut på att döda.

Att köpa datorspel till barn är för en logiskt tänkande människa fullkomligt omöjligt. Det finns knappt ett enda spel som inte går ut på att slåss mot, eller för all del skjuta på, någon eller något.

Att föräldrar till barn strax innan tonåren köper spel som rekommenderas till sextonåringar är rent absurt, spelen kan vara skadliga, och även om de inte är det måste man fråga sig vilken sorts uppväxt dessa barn får?

Innehåller en bra uppväxt en massa våld? Det kan vara svårt att inte ge efter för den våldstrend som sveper genom vårt samhälle, men det är ändå något som dagens föräldrar måste sträva mot, annars vet jag inte åt vilket håll samhället kommer att röra sig i framtiden.

Ska framtidens medborgare, som ska bygga ett mer hållbart och bättre samhälle, vara personer vars uppväxt influerats av en tanke om att våld är något passande?