(rubrik saknas)

Svar på insändaren ”Köp inte leksaker som uppmuntrar till våld” den 22 maj:

På 50-talet ansågs serier orsaka våldsamhet bland ungdomar och barn. När videon kom uppstod samma masshysteri. För att inte tala om alla metalband som fått offentlig uppläxning för att de ansetts ha haft dåligt inflytande på ungdomar. Under hela tiden har barn alltid lekt, inte sällan lekar som fantiserar kring våld, krig, motstånd, lag och makt. Verkligheten och naturen, helt enkelt.

Det finns inget som säger att detta skulle påverka barn nämnvärt, eftersom de flesta barn är, tro det eller ej, fullkomligt medvetna om skillnaden mellan lek och verklighet.

Jämför man brottsstatistik och spelutveckling (i form av mer realistiskt våld), finns det inget påtagligt samband. Till min mammas förtret spelade jag som barn ett spel som gick ut att köra över människor och – håll i hatten – jag har inget nämnvärt sug efter att sätta mig i bilen och köra över gångtrafikanter. Tyvärr, kaplastavar eller ej, det kommer alltid att finnas barn som utvecklar osunda beteenden.

Varsågod att köpa lego till dina barn fram tills dagen då de fyller arton år, men ta dig inte friheten att ifrågasätta andra barns uppväxt efter att ha gått in i en leksaksbutik och ”blivit chockad”.