(rubrik saknas)

I dagarna har Essingeleden stängts av för trafik nattetid för nödvändiga reparationer. Med tanke på att Essingeleden idag är en av de tyngst trafikerade vägsnitten i hela Skandinavien kan man nog lugnt säga att det finns behov av reparationer då och då och det är väl bra att det görs.

Men det är i stunder som dessa som vi Stockholmare måste inse värdet av Essingeleden och inte minst behovet av Förbifart Stockholm. För när Essingeleden stängs av mellan Västberga i söder och Haga i norr måste trafikverket då dirigera om all tung trafik via Värmdöleden med färja till Rindö och Vaxholm och sedan ut i norrort. En sträcka på ett par kilometer ersätts med mer än sex mil landsväg i skärgården.

På frågan varför finns det ett enkelt svar – det är nämligen enda vägen som inte går genom centrala Stockholm eller via Strängnäs och Enköping. Absurt, men sant!

Miljöpartiet fortsätter att kämpa med näbbar och klor mot Förbifart Stockholm under parollen att man värnar om Stockholmarnas miljö. Men att tvinga lastbilar på väg från Skåne till Norrland att ta en omfattande rundtur i Stockholms skärgård när Essingeleden inte räcker till kan knappast räknas som miljövänligt, snarare tvärtom.

Vad anser skärgårdsborna om detta? Förbifart Stockholm är en nödvändighet inte bara för oss stockholmare utan för hela Sverige. Lösningen är inte att flytta tunga transporter ut i skärgården utan att snarast bygga en förbifart väster om Stockholm. Det är bra för allas vår miljö.