(rubrik saknas)

Svar till insändaren ”SL:s reskassa gjorde mig till plankare” den 28 maj:

I allt väsentligt instämmer jag i signaturen Jn:s kritik av Reskassan. Det och hela Accesssystemet är en felsatsning. Och hittills har det kostat SL – det vill säga oss skattebetalare i länet – ofattbara 750 miljoner kronor. Jo du läste rätt: en kvarts miljard.

Införandet är ett politiskt beslut, och den borgerliga majoriteten vill inte införa enhetstaxa i kollektivtrafiken – trots att detta skulle ha kostat en bråkdel, och på köpet gjort hela länet till ett attraktivt ställe att bo på, oavsett om man har långt till jobbet eller skolan. Tänk så många resor man kan göra för 750 miljoner.

Men jag vill bemöta något av det du skrev i din insändare. Du skrev att din standardresa ändrades från 2 till 3 kuponger. För dig är detta inget problem: Om du vill resa för 2 kuponger, så trycker du på 2:an på Accessen, och sedan lägger du på ditt kort. Enkelt va? Vilken standardresa du har är alltså oväsentligt.

Men om du vill slippa att knappa, så be spärrvakten/SL-centret eller ombudet att ändra tillbaka. Det tar ungefär fem sekunder. Du skriver att du inte har ”en susning” om ditt saldo. Men varje gång du viserar kortet så ser du saldot på Accessen. Hinner du inte se: Be om hjälp. Det tar också cirka fem sekunder!

Bo Carlsson Bussförare

Arriva Täby-instruktör,

utbildare i Reskassan