ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Svar på insändaren ”Rut- och rotavdrag är rena vansinnet” den 31 januari:

Nu har jag läst tillräckligt av dravlet om rot och rut där den senaste i raden under signaturen ”li marie” blandar äpplen och päron friskt och ger uttryck för den onyanserade svenska avundsjukan genom att ha åsikter om något som hon uppenbarligen inte vet tillräckligt mycket om.

86 procent av svenskarna tycker att rot är bra och 72 procent tycker att rut är bra enligt Skatteverket. Rot- och rutavdragen motsvarar cirka 35 000 årsarbeten i debiterad tid. För dessa tas skatt och sociala avgifter in till samhället och företagen levererar dessutom in moms på omsättningen.

40 procent av köparna uppger att jobben inte skulle ha utförts alternativt senarelagts om inte avdragen funnits. Det motsvarar enligt Skatteverket 14 000 årsarbeten; jobb som inte skulle ha funnits utan avdragen (Skv). Många av de företag som utför tjänsterna är nystartade; arbetstillfällen som enligt myndigheten inte skulle ha funnits utan avdragen.

Och så det kanske allra viktigaste, och jag citerar skattereduktion.se: ”Det innebär att det gett mellan 7–14 miljarder i nettoöverskott till statskassan tack vare moms, arbetsgivaravgifter, anställdas och företagens inkomstskatter…”.

Vi får alltså in mer skatter tack vare rot och rut! Det kan väl ändå inte vara något fel med det?

”God granne”, ”li marie” med flera; läs på lite bättre till nästa gång! Då slipper ni nesan att stå med rumpan bar inför faktakollen och vi andra slipper onyanserade och illa underbyggda påståenden. Att undermålig åldringsvård och brist på en inomhushall skulle ha ett endaste dugg med rot och rut att göra är således inget annat än meningslöst dravel och uttryck för djup okunskap.

Trött på alla faktafel kring ROT och RUT

ANNONS