(rubrik saknas)

Vår son har sparat pengar i flera år för att köpa sig en moped. En ”vanlig klass II-moppe”, då körkort för EU-moppe kostar för mycket (cirka 4 000 kronor). Förarbevis till klass II-moppen som enligt Transportstyrelsens hemsida kostar 150 kronor räcker pengarna till.

Han har nu köpt sin älskade moped, en gammal fin sak från 70-talet, mekat och fått den i ordning. Bara tre veckor kvar till 15-årsdagen…

Vi kollar med Transportstyrelsen, hur tar man förarbevis? Svar: kontakta trafikskola för kurs.

Vi har nu lagt ner timmar, endast ett fåtal trafikskolor ordnar kurser, en i Bromma, en på Ekerö och en i Sundbyberg. Priset varierar från 2 000 kronor till 2 500 kronor!

Var ska en femtonåring få dessa pengar ifrån? Vi som föräldrar har redan gett ett bidrag till själva moppen, mer pengar finns inte. Nu återstår bara att skiljas från mopeden eller spara pengar ett år till. Är detta rimligt, att lagstiftarna ger trafikskolorna möjlighet att sko sig på att ungdomar vill köra moppe! Att det krävs ett teoriprov och körprov för att få ett förarbevis anser vi vara självklart. Men man frågar sig hur Transportstyrelsen tänker.

Vi som föräldrar är betrodda att lära våra barn att köra bil efter en femtimmars handledarutbildning. Men vi får inte ta ansvar för att lära dem köra moped på samma väg, (villagator och cykelbanor), där de har cyklat i fem års tid!

Mycket märklig lagstiftning!