ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Jag är inte ensam om att ha tröttnat på sopsorteringen. Något måste göras åt köerna till återvinningscentralerna, i det här fallet den på Hagby.

Det är en sak om jag bestämmer mig för att gå på krogen och stå i kö. Det är ett fritt val, men det är det inte när det gäller återvinning. Jag ska, enlig lag, sortera och jag ska lämna dessa sorterade sopor på utpekade ställen. Då är det inte vettigt att låta folk som försöker göra rätt för sig stå i massiva köer för att mer eller mindre få ynnesten att lämna sina sopor.

Men det gör vi och skälet är självklart. Det skulle kosta pengar att utöka verksamheten på stationerna och det vill inte industrin som ska återvinna produkterna. De vill inte, som utredningen om hanteringen föreslår, hämta soporna närmare kunderna och självklart vill de inte lägga ner mer pengar än nödvändigt för att driva de stationer som finns. Så där står vi och väntar. Minnet av oändliga taxiköer på 80-talet kommer tillbaka.

Det här duger inte. Lösningar, som att smyga från jobbet för att kasta sopor, eller gå upp klockan 05.30 på helgen för att börja packa bilen för tankarna till helt andra politiska system. Vägvalet är enkelt. Ska jag fortsätta sortera och slänga rätt så får någon ta ansvaret. Annars får jag väl göra som alla andra och dumpa sakerna i närmsta skogsparti. För det är väl ingen som tror att de sakerna ligger där för att någon inte ”orkade” åka två kilometer till? De ligger där för att någon inte ”orkade” stå i en sovjetisk kö två kilometer bort.

Stefan Pettersson