ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Varje vardagsmorgon vaknar jag och min man av cigarrök i vår hyreslägenhet. Min man lider av astma, jag av omfattande allergier, och vi är även sedan fem månader gravida. Cigarröken kommer från källarlokalens LSS-verksamhet för handikappade män. En av personalen röker i lokalerna. Denna rök tar sig upp från källaren in i vår lägenhet tre trappor upp.

Vi har kontaktat hyresgästföreningen som inte gör någonting. Visserligen får man inte ”störa sina grannar” enligt dem. Men rökning hör inte dit. Det är alltså värre att spela hög musik än att förgifta sina grannar. Att som astmatiker vara tvungen att vakna upp med andningssvårigheter och allergiker få kliande utslag över hela kroppen tack vare en person i huset är okej.

Vi anmälde även verksamheten till Socialstyrelsen, då detta är en kommunal arbetsplats finansierad av våra skattepengar där handikappade män arbetar i tjock rök. Vi fick detta svar ”vi var ute i verksamheten på kontroll för fyra år sedan och såg inga problem med rök.” – därför fanns ingen motivering till att göra en ny kontroll.

Vår förvaltare har satt tätningslister runt vår dörr, vi har även hängt upp ett tjockt ullskynke, inget hjälper. Att som gravid ha rök i hemmet samt gå igenom rökridån i trapphuset varje dag är minst sagt obehagligt.

Barnvagnar måste även de parkeras där det är som värst i entrén, då vi inte har hiss. När barn får i sig nikotin bara genom en smygrökande förälders kläder känns det lagom osmakligt att barnvagnar ska stå i denna cigarrök hela dagar.

Vi ringer hyresvärden konstant, men inget händer. ”Man kan inte förbjuda hyresgäster att röka ” nöjer man sig med överallt. Verkligen? Har inte hyresvärdar på en så eftertraktad marknad som Stockholm rätt att säga att en verksamhet inte får ”störa” boende på samma adress på detta sjuka sätt? När vi nyligen hyrde en källarlokal av HSB skrev vi under mängder av krav på utnyttjandet av lokalen! Varför är restaurangpersonal skonad men inte handikappade eller personer boende i rök?