(rubrik saknas)

Jag fick Lokaltidningen Mitt i i dag och på insändarsidan kastar olika partier paj på varandra – främst opposition mot de sittande. Bland annat stod det att Sundbybergare vill ha jobb.

Ja, det är klart att de vill de, men vem har sagt att det måste vara just i Sumpan? Gick in och tittade på platsbankens webbsida och där fanns så här många jobb lediga samma dag som tidningen kom i brevlådan: 114 jobb i Sundbyberg, 7 218 jobb i Stockholms län, 36 276 jobb i hela Sverige.

Problemet är att arbetsgivare föredrar att anställa erfaret folk. Dels på grund av att det kostar tid och pengar att lära upp personer som är nya i yrket. Arbetslösa (inte alla) vill dessutom ha jobb de är utbildade för och kan inte tänka sig att tillfälligt jobba med något helt annat – till exempel på restaurang, som städare, byggjobbare eller lärare.

Ungdomar (inte alla) vill ha de bästa jobben på en gång och bli rika på fem minuter.(Vem vill inte det?). Många tjejer är väldigt fina i kanten i dag och kan inte tänka sig grövre jobb som sliter på naglar och annat, till exempel plocka bär.

Alla jobb går att lära sig utan utbildning – förutsatt att engagerad personal finns, som vill lära den nya personen. Det måste också finnas tid för det. Teori kan man alltid lära ut. Man kan även sätta en bok i handen som personen i fråga får läsa.

Som nybörjare, oavsett utbildning eller ej, får man också räkna med lägre lön. Jag själv pendlande från Nynäshamn till Stockholm när jag fick mina första jobb. Mitt första riktiga jobb var att rensa ogräs.

Därefter har jag jobbat mig uppåt/vidareutbildat mig så att jag i dag är datatekniker. Allt går om man vill. Och ja – jag har haft småbarn och pluggat samtidigt och levt snålt som sjutton. Men jag fick lön för mödan också till slut.

Valet är ditt. När alla lediga jobb är upptagna, då kan man ju börja hjälpa dem som inte har. Utbildning och lärlingsjobb tror jag mest på.

Marie