ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Sedan den 1 maj 2014 tilldelar Migrationsverket inte längre ut personnummer till vissa nyanlända i Sverige. Detta gäller även personer med rätt att uppehålla sig i Sverige varaktigt. Nuvarande regelverk hindrar nu dessa nyanlända från att anmäla sig till svenska för invandrare hos Kunskapscentrum nordost.

Kunskaper i det svenska språket är nyckeln till en lyckad integration och snabb introduktion i arbetslivet. En effektiv språkutbildning bidrar till kortare tid i utbildningsväsendet för individen. Detta leder till lägre studielån för individen och lägre kostnader för samhället då kostnaderna för försörjningsstöd kan minimeras.

Motiven för att Vallentuna kommun ska agera är således flera. Miljöpartiet vill att Vallen­tuna kommun i samarbetet med Kunskapscentrum nordost ska ändra reglerna. Vi vill att alla nyanlända med samordnings­nummer ska få studera svenska.

Vallentuna kommun bör arbeta mer aktivt med integrationsfrågor även i andra sammanhang. Praktisk språkutbildning kan bedrivas även i form av praktik och aktiv arbetsmarknadspolitik.

Vallentuna kommuns olika förvaltningar ska därför under kommande mandatperiod anställa flera nyanlända i instegsjobb och agera som handledare vid språkpraktik. Detta är ekonomiskt genomförbart eftersom både kommunen och den nyanlände kan erhålla stöd via Arbetsförmedlingen.

Vallentuna kommun kan under kommande mandatperiod på detta sätt stärka individernas språkkunskaper samtidigt som välfärden utvecklas.

Miljöpartiet vill på detta sätt prioritera arbetet med aktiv integration till glädje och nytta för både individ och samhälle.

Timo Grönlund, ordförande Miljöpartiet i Vallentuna

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.