(rubrik saknas)

Butiksägare: har ni någonsin funderat på om det är bra med alla dessa fyrverkerier, och om det är rätt eller fel att sälja dem?

Vet ni exempelvis vad ni bidrar till när ni säljer dessa livsfarliga leksaker. Ni bidrar bland annat till att väldigt mycket farliga kemikalier släpps ut i luften vi andas och i vår fina natur vilket förstör miljön.

Dessutom bidrar ni till att det skräpas ner något fruktansvärt.

Ni bidrar också till att äldre människor blir låsta i sina hem på nyårsafton, till påsk och under valborgsmässoafton.

De vågar sig inte ut eftersom de är livrädda att få en raket eller smällare på sig.

Ni bidrar särskilt till att många djur, speciellt hundar och katter, mår väldigt psykiskt dåligt av smällarna.

Ni bidrar till mycket skadegörelse då det händer att raketer flyger in i fönster och förstör människors hem, då man smäller raketer i bostadsområden och inne på gårdar. Ni bidrar till att raketer smäller av i folks händer eller i ansikten så att de blir skadade för livet. Ni bidrar till att folk får tinnitus eller förstör sin hörsel fullständigt för resten av livet.

Framför allt bidrar ni till att människor med svåra traumatiska upplevelser från krigshärjade länder som flytt till Sverige påminns om krig.

Tycker ni verkligen att det är värt att bidra till allt detta genom att varje år sälja fyrverkerier?

Någonstans måste man ju börja och då tycker jag att om butikerna som säljer fyrverkerier kan vara med och ta första steget till en förändring genom att sluta med det, så är det en fantastisk insats.

Jag hoppas att det kommer att införas en lag som förbjuder privatpersoner att smälla fyrverkerier på allmän mark, som säger att det endast får smällas på nyårsafton mellan vissa tider och endast av kommunerna själva på särskilda utvalda områden.

Denna lag skulle skona många människor, djur, bostäder, naturen och vår miljö.

Marie Munther, Stockholm