(rubrik saknas)

Nu är det bara att vänta på den dag då alla politiker kommer att gå ut med en offentlig ursäkt, för att de var korkade nog att tvinga på oss lågenergilampor. Först lät det ju bra. Spara energi! Hurra! Lite miljöansvar uppifrån, annars händer ju sällan något radikalt.

Men lamporna innehåller bland annat kvicksilver – och de kommer att gå sönder. Kvicksilver förflyktigas vid rumstemperatur, vilket innebär att om det ska hjälpa att vädra (som det påstås), så måste man se till att bara ha sönder lampor under vinterhalvåret. Dessutom måste man ha golv utan springor eller glapp mellan golv och vägg så att inte kvicksilver kan rulla ner där.

Men låt oss nu låtsas att vi tror att allt blir bra bara man vädrar i 20 minuter och sedan sopar upp kvicksilvret och lägger i en glasburk. Vem ska göra detta när gatlyktor vandaliseras? Hur mycket kvicksilver ska gå ner i vår mark och vårt grundvatten den vägen? Ska barn leka på gräsmattor längs gångvägar, där lampor har gått sönder? Vem ska hålla koll på var kvicksilvret finns, så man kan undvika det?

Det finns också en annan offentlig miljö, där många lampor kommer att gå sönder: i förskolor och skolor, där våra barn ska vistas hela dagarna. Små barn kryper på golv där det har funnits kvicksilver, som förhoppningsvis har plockats upp ordentligt, men vem vet. Lite kanske rullade in under någon möbel eller hamnade i en springa och små barn andas in det!

Hur kan vi tillåta detta! Eller varför inte ta detta problem: vem vågar nu flytta till annat än nybyggen? Hur vet man att föregående hyresgäst eller ägare har sanerat kvicksilver ordentligt? Ska kommunpolitikerna förse oss medborgare med någon sorts mätapparat (typ sådana man har för radon), så att vi kan avgöra om vi vill vara på en viss plats eller inte? Det borde de göra, om de nu ska ha rätt att förstöra vår livsmiljö med ett politiskt beslut som dessutom gör mycket lite för att spara energi.

Kräv att få tillbaka glödlampan, i brist på bättre!