(rubrik saknas)

Under oktober har Essingeleden vissa nätter stängts av helt för nödvändiga reparationer. Med tanke på att leden i dag är en av de tyngst trafikerade vägsnitten i Skandinavien kan man lugnt säga att behovet av reparationer finns och det är väl bra att de görs.

Men det är i stunder som dessa vi Stockholmare måste inse värdet av Essingeleden – och inte minst behovet av Förbifart Stockholm. För under avstängningen måste trafikverket dirigera om den tunga trafiken via Värmdöleden med färja(!) till Rindö och Vaxholm och sedan ut i norrort. En sträcka på ett par kilometer ersätts med mer än sex mil landsväg i skärgården.

Detta är nämligen enda vägen som inte går genom centrala Stockholm eller via Strängnäs och Enköping. Absurt men sant.

Miljöpartiet fortsätter att kämpa mot Förbifart Stockholm under parollen att man värnar om Stockholms miljö.

Men att tvinga lastbilar till en omfattande rundtur i Stockholms skärgård när Essingeleden inte räcker till kan knappast räknas som miljövänligt. Vad anser förresten skärgårdsborna?

Förbifart Stockholm är en nödvändighet inte bara för oss Stockholmare utan för hela Sverige. Lösningen är inte att flytta tunga transporter ut i skärgården utan att snarast bygga en förbifart väster om Stockholm. Det är bra för allas vår miljö.