(rubrik saknas)

Det har gått ett år sedan 69 oskyldiga ungdomar på ön Utøya miste sina liv alltför tidigt till följd av det terrorattentat som inträffade den 22 juli 2011 i vårt grannland Norge. Sorgligt och orättvist är det faktum att dessa unga, innovativa och framtida samhällsgrundare inte fick möjligheten att manifestera de kloka åsikter och den unika kunskap de bar på.

Med insikten om att ingen hade rätt att gör anspråk på deras vilja till att vara med och påverka är det viktigt för oss alla att minnas att man i sin egen nation måste få ha möjlighet att bedriva politisk verksamhet i trygghet.

Demokratin värnar om att den enskilda människans röst ska bli hörd. Man ska ha rätt att tycka, känna, förmedla och skriva precis vad man vill i en väl fungerande demokratisk stat. När orden övergår till våldsam handling har man tagit ett stort kliv över gränsen för vad demokratin stödjer. Detta är ett uttryck för den främlingsfientliga värld vi lever i. Det är inte en värld som skapar grund för mänskliga rättigheter och tillgodoser samhällsinvånarna med en trygg levnadstandard.

Vi måste hedra alla unga människor som fallit som offer för detta tragiska dåd där en man väljer att avsluta liv som knappt påbörjats, i sin oförnuftiga vilja att förändra något som i stället borde hyllas. Unga människor som står för skapandet och genomförandet av ett mångkulturellt samhälle där man i stället för att använda sig av våldsamma handlingar och aktioner bedriver en fredlig politik. För att visa vårt stöd och vår solidaritet gentemot dessa ungdomar bör vi oförtrutet kämpa för ett demokratiskt samhälle där varje individ är värd precis lika mycket.