(rubrik saknas)

Dagens skönhetsideal ställer till otroliga problem för människor i alla åldrar, främst ungdomar. Överallt möts vi av bilder på lättklädda, överretuscherade tjejer och killar. De skapar ideal, försöker visa oss hur vi ska se ut.

Problemet är att ingen kan se ut som modellerna i reklamen, för de ägnar varenda vaken timme i sitt liv till att förbättra sitt utseende, de är extremt sminkade och utöver det retuscheras bilderna!

Detta om något skapar press. Inte undra på att cirka 100 000 människor i Sverige lider av ätstörningar.

Varför kan vi inte bara strunta i idealen? De skapar, förutom ätstörningar, många andra problem. Ett exempel är sjukdomen ortorexi, alltså träningsmani kombinerat med överdriven fixering vid hälsosam mat. Ytterligare ett problem är plastik­operationer som görs för att ”förbättra” sin kropp, då träning och kost inte anses räcka hela vägen.

Ätstörningar, ortorexi och plastik­operationer är alla problem kopplade till viljan att passa in, att följa samhällets ideal och normer.

Men vem gynnas av detta egentligen? Det enda det leder till är försämrad självbild, depression, utseendefixering och ett samhälle där vi bedömer andra och oss själva främst utifrån ytan.

Någon kanske säger att idealen är bra eftersom de skapar en ”lust att träna och äta hälsosammare”. Men vem kan säga att anorexi är hälsosamt, eller att missbruk av steroider för bättre träningseffekt är något bra för unga människor?

Ordet ”ideal” betyder ouppnåelig, perfekt och fullkomlig. Att sträva efter ett ideal som inte går att nå är en kamp som inte är värd att kämpa.

När man satsar allt på utseendet tappar man fokus på insidan. Ideal finns inte bara för utsidan, men om vi börjar bekämpa dessa kan vi börja fokusera på insidans ideal också, och ställa oss frågan vad som egentligen är viktigt.