(rubrik saknas)

Vår fixering vid vårt yttre har nått nya höjder. Hur lång tid vi tillbringar framför spegeln, granskande oss själva, varierar med åldern, men den genomsnittliga svensken spenderar ungefär 15 minuter om dagen med att piffa till sitt yttre enligt statistiken.

Det blir på ett år drygt 91 timmar, alltså nästan fyra dygn. Fyra av årets 365 dagar tillbringas alltså framför spegeln. Under en livstid på 82 år blir det ungefär 328 dagar, som vi slösar bort på detta, alltså nästan ett helt år.

Vad vi egentligen fixar till oss för går att diskutera i evigheter. Det kan vara för att imponera på eller attrahera någon eller dölja sitt egentliga jag. I grunden ligger dock viljan att få bekräftelse. Alla människor söker ständigt känslan av att vara bekräftade, säkert du också, även om om vi kanske inte är benägna att erkänna det.

Att just sminka sig borde vara otroligt omodernt nu i vår tid och säkert blir det något man skrattar åt i framtiden: ”På den tiden kletade man färg i ansiktet för att se bättre ut!”

Tänk på hur vi i dag ser på medel­tidens mode, som var att måla sig vit i ansiktet och ha ståtliga kläder.

Samtidigt har vi människor inte förändrats, vi fortsätter att måla på oss smink i ansiktet – ännu mer än förr.

Modet ändras snabbt men i grunden är drivkraften densamma. Jag slår vad om att det medeltida folket gjorde det av precis samma anledning som vi – för att bli bekräftade.

Frågan är om vi någonsin kommer att nöja oss med den vi egentligen är? Trots de 328 dagarna av livet som vi satsar på att försöka göra oss finare.