ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Runt om i Stockholm införs just nu köttfria dagar i skolor, förskolor och på arbetsplatser. Men det gillar inte stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö (C) som är högsta ansvariga politiker för miljöfrågor i Stockholm. Per Ankersjö har offentligt uttalat att klimatnyttan med köttfria dagar är tveksam. Påståendet riskerar att allvarligt skada stadens trovärdighet i miljöfrågor.

Uppmaningen om köttfria dagar kommer från chefen för FN:s klimatpanel Dr Rajendra Pachauri som tog emot Nobels fredspris 2007. Budskapet från FN:s miljöprogram (UNEP) är enkelt och rakt: vi måste omgående och drastiskt minska konsumtionen av animalier.

När maten ligger på tallriken står den för en tredjedel av svenskens klimatpåverkan, enligt Naturskyddsföreningen. Att föda upp köttdjur står för en överskuggande del av klimatutsläppen både genom direkta växthusgasutsläpp och genom slöseri med energi. Kött kan ge upp till 100 gånger högre koldioxidutsläpp än grönsaker, bönor och linser.

Den höga köttkonsumtionen resulterar i ett kolossalt näringsläckage till Östersjön som leder till allvarlig övergödning. Närmare 85 procent av Europas kväveförbrukning går till grödor i djurfoder. Stockholms skärgård lider av både algblomning och bottendöd som kryper allt närmare kusterna.

Det är utomordentligt anmärkningsvärt att Per Ankersjö väljer att angripa de eldsjälar som agerar i linje med rekommendationerna från världens stora miljöorganisationer, genom att verka för sänkt köttkonsumtion.

Som tur är kan inte Per Ankersjö förbjuda köttfria dagar. Eleverna, lärarna, skolköket och rektorn har stora möjligheter att påverka skolmaten.

Du kan också lämna ett medborgarförslag direkt till din stadsdelsnämnd. Tämligen ofta blir medborgarförslag verklighet. Tillsammans kan vi bekämpa de miljöproblem i Stockholm som den stigande köttkonsumtionen orsakar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.