ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Den senaste tiden har en diskussion angående användandet av ordet hen i det svenska språket förts tack vare en nyligen utgivna barnbok. Samhället förändras ständigt och vårt språk måste få en naturlig del i förändring. Även individer i samhället förändras och vi behöver ord som kan beskriva denna förändring.

Som det ser ut i dag är till exempel många marknadsundersökningar, frågeformulär och statistiska underlag utformade efter två könskategorier – kvinna respektive man.

Resultatet från sådana undersökningar blir snedvridet eftersom det finns en risk för bortfall då personer som inte vill beteckna sig som antingen kvinna eller man kan välja att inte delta i en undersökning eller alternativt fylla i en könskategori som de inte identifierar sig med.

Detta är en fråga som berör inte bara den enskilda individen utan även de företag och organisationer som utför marknadsundersökningen och liknande granskningar.

Frågan bör därför inte bara diskuteras på ett teoriskt plan utan även på en praktisk nivå. Vi har alla att vinna på att det finns ett tredje alternativ, ingen har något att förlora på att alla individer i samhället blir företrädda.

Vi som kunder måste kunna delta i en konsumentundersökning oberoende av vår könsidentitet, som enskild individ måste vi ha rätt att själva bestämma vilken könsidentitet vi har och vi måste ha en möjlighet att inte välja en av två könskategorier när det inte är relevant.

Vi måste ha rätt att bestämma över det som berör våra identiteter.

Det här är en fråga som berör fler individer än transpersoner – det öppnar möjligheter för alla att välja en tredje könskategori eller inte välja något alls.

Det är inte en fråga som bara kan föras på ett teoretiskt plan, frågan har praktiska konsekvenser i vår vardag.

ANNONS

Språket utvecklas naturligt genom de som använder det, låt oss utveckla det tillsammans och göra språket mer inkluderande och friare!

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.