ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Runt om i Stockholm införs just nu köttfria dagar i skolor, förskolor och på arbetsplatser. Men det gillar inte stadsmiljöborgarråd Per Ankersjö (C) som är högste ansvarige politiker för miljöfrågor i Stockholm.

Per Ankersjö har offentligt uttalat att klimatnyttan med köttfria dagar är tveksam. Påståendet riskerar att allvarligt skada stadens trovärdighet i miljöfrågor.

Uppmaningen om köttfria dagar kommer från chefen för FN:s klimatpanel Dr Rajendra Pachauri som tog emot Nobels fredspris 2007. Budskapet från FN:s miljöprogram (UNEP) är enkelt och rakt: vi måste omgående och drastiskt minska konsumtionen av animalier.

När maten ligger på tallriken står den för en tredjedel av svenskens klimatpåverkan, enligt Naturskyddsföreningen. Kött kan ge upp till 100 gånger högre koldioxidutsläpp än grönsaker, bönor och linser.

Den höga köttkonsumtionen resulterar i ett kolossalt näringsläckage till Östersjön som leder till allvarlig övergödning. Stockholms skärgård lider av både algblomning och en bottendöd som kryper allt närmare kusterna.

Som tur är kan inte Per Ankersjö förbjuda köttfria dagar. Eleverna, lärarna, skolköket och rektorn har stora möjligheter att påverka skolmaten. Du kan också lämna ett medborgarförslag direkt till din stadsdelsnämnd. Tillsammans kan vi bekämpa de miljöproblem i Stockholm som den stigande köttkonsumtionen orsakar.