ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Många som bor i hyresrätt i innerstaden är rädda för att inte ha råd att bo kvar när hyrorna höjs. Samtidigt finns det en felaktig uppfattning om att hyrorna i innerstaden är låga i dag.

Nyligen publicerade staden statistik om hyrorna (för 2010) som visar att hyrorna i innerstaden inte är lägre än de är i förorten. Statistiken visar tvärtom att hyresnivåerna generellt sett är högre i innerstaden än i söderort och i västerort. I genomsnitt handlar det om 1 022 kronor mot 1 010 kronor per kvadratmeter.

Statistiken visar också att de allmännyttiga lägenheterna har lägre hyra än de privata. På samtliga lägenhetsstorlekar ligger hyran i allmännyttan 5,6 procent under genomsnittet medan de privata ligger 3,9 procent över.

Samtidigt har de allmännyttiga lägenheterna minskat i antal medan de privata har ökat. 2010 fanns i Stockholm 70 500 allmännyttiga hyresrätter och 102 000 privata. Det är alltså fel att påstå att allmännyttan dominerar på hyresmarknaden.

Den som vill att det ska finnas hyresrätter med rimlig hyra i hela staden ska alltså satsa mest på allmännyttan. Men det vill uppenbarligen inte den borgerliga majoriteten i Stadshuset.

Ann Mari Engel

Vänsterpartiet i Stockholms Stad