ANNONS

(rubrik saknas)

ANNONS

Jag är en elev som har gått ut grundskolan och nu studerar första året på gymnasiet. Chocken uppstår redan innan man kommer in på skolan. Elever står precis utanför ingången och röker. Att skicka sms, prata, lyssna på musik, spela spel och sminka sig på lektionerna är inte alls ovanligt. Lärarna får oftast säga till eleverna mer än en gång att vara tysta eller att lägga ner mobiltelefonerna. Sena ankomster upprepas varje dag, men få av dem som kommer försent ber om ursäkt. Man kommer in och går ut från klassrummet hur som helst förutom på de en till två stränga lärarnas lektioner. Många elever tar inte ens med sig penna och böcker och frågar läraren om en penna.

Jag upplever att det är alltför odisciplinerat i det svenska skolsystemet. Jag själv påverkas av detta såsom alla andra. Om ingen tar hänsyn till en regel gör man inte det själv heller.

Jag är ursprungligen från Turkiet där skolreglerna fungerar på ett helt annorlunda sätt. Där är mycket strängare regler. Om en elev där skulle röka på skolgården blir påföljden av det avstängning. Musik, prat med mera skulle aldrig förekomma av respekt mot läraren.

Jag tycker att det är för strängt där och i Sverige släpps eleverna helt fria, nästan till att göra precis hur de vill. Man måste hitta en gyllene medelväg.

Att lyssna på musik kan vara okej under vissa lektioner, men att ha i hörlurarna medan läraren har genomgång är inte okej. Skolorna måste förbjuda mobiltelefoner, mp3-spelare med mera i klassrummen.

De behöver tillämpa mer disciplin, strängare regler och straff och även kvarsittning för de elever som gör saker de inte ska göra under lektionstid, för sena ankomster samt skolk.

Nu har CSN tillämpat strängare lag gällande studiebidragen. Bidraget kommer att dras tillbaka om skolk upprepas alltför ofta, vilket kan leda till lite förbättring. Om skolorna inte tar hänsyn till detta kommer eleverna ta skolan på mindre allvar, de kommer bli oansvariga vuxna och de kommer ha svårt att anpassa sig på sitt jobb.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.